Agris.cz - agrární portál

Vetenáři od 15. února zmírní nařízení ohledně přesunu drůbeže

5. 2. 2021 | ČTK

Veterináři od 15. února zmírní opatření proti šíření ptačí chřipky. V celé zemi umožní za přísných podmínek přesun drůbeže z evidovaných do neevidovaných chovů, do poloviny února bude prodej živé drůbeže do neevidovaných chovů zakázán. ČTK o tom dnes informoval za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Nová pravidla jsou zveřejněna na úřední desce. Změnu veterináři přijali po diskusi s chovatelskými svazy. Veterináři se snaží zamezit šíření ptačí chřipky.

Ve středu SVS informovala o třetím českém ohnisku, nemoc se vyskytuje ve třech krajích - Jihočeském, Středočeském a Pardubickém. Choroba není pro člověka nebezpečná, ale decimuje chovy. Po zjištění nákazy v chovu se jeho zbytek likviduje.

"Prodat nebo dodat neevidovanému chovateli z evidovaného chovu bude možné maximálně 500 kusů živé drůbeže. Kupující i prodávající budou muset uchovávat doklady týkající se prodeje nebo dodání drůbeže po dobu jednoho měsíce. Každý zahájený prodej z hospodářství bude nutné ze strany prodávajícího chovatele předem hlásit místně příslušné krajské veterinární správě, a to nejpozději 24 hodin předem," uvedl podmínky, které budou platit od 15. února, Majer.

Podobná pravidla podle něj budou platit pro schválené přepravce, kteří budou muset o zahájení rozvozu živé drůbeže informovat krajské veterináře den předem. Budou také muset předkládat plán rozvozu. Budou mít také povinnost uchovávat měsíc obchodní doklady. "Cílem změny opatření je umožnit komerčním chovům v začínající sezóně pro ně ekonomicky významný prodej a drobnochovatelům naopak nákup drůbeže pro jejich chovy, a přitom neohrozit vývoj nákazové situace v zemi," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Jak ČTK sdělili zástupci Českomoravské drůbežářské unie, současné zákazy ohrožovaly tržby chovatelů. Některé firmy mají připravené kuřice v odchovech za miliony korun, další peníze mají naplánované z drobného prodeji z líhní. Pokud by se prodeje nepovolily, mohlo by docházet také k týrání zvířat, protože by jich v některých odchovech bylo moc.

Zákazy svodů, výstav a zákaz chovu drůbeže u větších chovatelů zůstávají platné.

První ohnisko bylo v jižních Čechách zjištěno na konci ledna. Druhé potvrdili veterináři v úterý ve středočeském malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. V chovu bylo původně 45 slepic a šest kachen, 25 slepic v něm uhynulo. V nejnovějším ohnisku v Ronově nad Doubravou na Chrudimsku dnes veterináři zvířata usmrtili injekcemi, poté je odvezli do asanačního podniku.

drh jw


Zdroj: ČTK, 5. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:15