Agris.cz - agrární portál

Většina krádeží v supermarketech se uskuteční odpoledne

8. 2. 2021 | ČTK

V supermarketech se zhruba tři čtvrtiny krádeží podle společnosti M2C uskuteční v odpoledních hodinách. Nejvíce jsou zloději aktivní ve středu a sobotu, oproti dalším dnům to ale nejsou významné rozdíly. Z 90 procent kradou jednotlivci, ze 75 procent muži. Od počátku pandemie, především v době nouzového stavu, klesly počty krádeží v obchodech s potravinami v průměru téměř o polovinu. ČTK to sdělili zástupci firmy M2C, která poskytuje služby ostrahy, údržby a úklidu.

Zloději si ze zboží vybírají dražší položky jako konzervy tuňáků, cukrovinky, alkohol a drogerii. Přestože za většinou krádeží stojí jeden člověk, krádeže páchané ve spolupráci více lidí způsobují podle projektového manažera dohledového M2C Space Lukáše Převrátila průměrně větší škody.

Počet krádeží se liší podle regionů a prodejen. "Velice nápomocná je zpětná vazba od klienta ve smyslu větších mank, špatně vycházejících inventur na daném typu zboží," uvedl Převrátil. Ve vytipovaných rizikových obchodech je podle něj M2C schopna zamezit či odhalit asi 17 krádeží měsíčně.

Pokles počtu krádeží za nouzového stavu má podle ředitele Divize retailu M2C Martina Giebela více příčin. Hlavní je ztráta anonymity, která je způsobena ve většině případů nižší návštěvností prodejen, převážně v obchodních centrech, a větším počtem zaměstnanců na prodejní ploše. Dalším aspektem je viditelně zvýšený počet pracovníků ostrahy, kteří se podílejí na koordinaci hygienických opatření. "V neposlední řadě a z našeho pohledu velmi významné byly především nejen hrozící, ale i aplikované mnohem tvrdší tresty za majetkové delikty, platné v době vládního vyhlášení nouzového stavu," řekl.

V České republice platil na jaře kvůli pandemii nouzový stav 66 dní, na podzim ho vláda vyhlásila od 5. října, aktuálně je schválen do 14. února. Prodejny s potravinami mají výjimku z vládního zákazu maloobchodního prodeje. Obchodníci sledují, že lidé chodí nakupovat méně často, zvětšil se ale jejich nákupní košík. V prodejnách platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka.


Zdroj: ČTK, 8. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:37