Agris.cz - agrární portál

Vývoz vína z Francie loni kvůli americkým clům a pandemii klesl

12. 2. 2021 | ČTK

Vývoz francouzského vína a lihovin se loni snížil o 13,9 procenta na 12,1 miliardy eur (311,7 miliardy Kč). Mohla za to cla zavedená Spojenými státy a koronavirová omezení, kvůli kterým se zavřely restaurace, bary a letištní obchody v mnoha zemích světa. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil francouzský svaz vývozců vína a lihovin FEVS.

Víno a lihoviny jsou druhou největší vývozní položkou Francie za leteckým průmyslem. Předloni byl vývoz naopak rekordní, protože prodej do USA výrazně rostl kvůli tomu, jak se místní prodejci chtěli předzásobit zbožím před platností cel.

Spojené státy jsou největším trhem pro francouzská vína a lihoviny a na celkovém vývozu se podílejí čtvrtinou. Loni vývoz do USA klesl o 18 procent na 3,1 miliardy eur. Letos FEVS očekává další propad, protože vláda nového amerického prezidenta Joea Bidena zatím neoznámila, že by cla zavedená v říjnu 2019 plánovala zrušit.

Hlavním důvodem celkového propadu však byla pandemie, která zavřela bary, restaurace a letištní obchody. Vývoz do Evropské unie bez Británie se snížil o 6,9 procenta. EU se na francouzském vývozu podílí třetinou. Vývoz do Británie klesl o 6,5 procenta. Vývoz do Číny se propadl loni o 15 procent. Prodej do Singapuru o 31 procent a do Hongkongu o šest procent.

Vývoz šampaňského a koňaku, které jsou největšími položkami v rámci vývozu vína a lihovin, se loni v obou případech propadl o více než 20 procent.

FEVS věří, že očkování proti covidu-19 pomůže letos k oživení vývozu. V některých zemích již byly vidět pozitivní signály koncem loňského roku, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 14:17