Agris.cz - agrární portál

V Agricovidu si zemědělci a potravináři řekli o 73,4 milionu Kč

17. 2. 2021 | ČTK

Zemědělci a potravináři si v první výzvě programu Agricovid zažádali o 73,4 milionu korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo mělo připraveno až tři miliardy Kč. Šlo ale pouze o finanční rámec, resortu je proplatí ministerstvo financí až právě na základě reálných žádostí. Ministerstvo také už připravuje druhou výzvu tohoto programu, který má kompenzovat ztráty ze sektoru u firem, kterým tržby meziročně propadly alespoň o čtvrtinu.

V programu ministerstvo obdrželo 191 žádostí. "Nejčastěji šlo o malé firmy, které dodávají většinu své produkce přímo do segmentu gastronomie a nedokázaly tak nahradit propad prodejem přes maloobchodní síť. Konkrétně šlo zejména o pekárny, výrobce piva a vína a prvovýrobce a zpracovatele brambor," dodal Bílý.

Další kolo Agricovidu odsouhlasila vláda na začátku února. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády upozornila, že další kolo programu bude vedle zemědělských a potravinářských podniků nově zaměřeno i na trhy tržnice.

"Zacílení programu zůstává do oblasti potravinářských a zemědělských podniků a také nově na trhy tržnice. Zohlednilo se, že jsme nově zavřeli trhy a tržnice a chceme, aby tito lidé, kteří je provozují, mohli využít tohoto dotačního programu," uvedla Schillerová. Podle ní to neznamená navýšení peněz ze státního rozpočtu.

Nárok na kompenzace by měli v prvním kole potravináři a zemědělci, kterým během koronavirové krize meziročně klesly tržby minimálně o čtvrtinu. Maximální sazba z programu bude podle ministerstva zemědělství 200.000 Kč na podnik a až 20.000 Kč na jednoho zaměstnance. Nová výzva se bude muset znovu notifikovat u Evropské komise. Ministerstvo nyní počítá s tím, že zemědělci a potravináři budou podávat žádosti od 15. března. Rozhodné období pro posuzování žádosti bude mezi loňským prvním prosincem a koncem letošního února.

Podmínky budou prakticky stejné jako v první výzvě, mění se rozhodné období a maximální výše dotace. Ta v první výzvě mohla být maximálně 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce. Nyní budou podmínky maximálně 1,8 milionu eur (zhruba 46,7 milionu Kč) pro potravináře a 225.000 eur (5,8 milionu Kč) pro zemědělce. Rozdíl podle Bílého nevymyslelo ministerstvo, o zvýšení rozhodla Evropská komise, jak uvedla na konci ledna.

Zásady prvního kola dotačního programu schválila vláda loni v říjnu, ministr Toman původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 12:32