Agris.cz - agrární portál

MZe: Agrární export do Ruska roste už pátým rokem i díky pivu

25. 2. 2021 | ČTK

Agrární export do Ruska loni pátým rokem za sebou vzrostl, meziročně šlo o 6,2 procenta na rekordních 3,77 miliardy Kč. Daří se vývozu českého piva, kterého se loni vyvezlo ze 812,8 milionu Kč, informovali dnes ČTK zástupci ministerstva zemědělství. To je více než dvojnásobek hodnot z roku 2016, kdy se ho exportovalo za 374 milionu korun. V Rusku působí agrární diplomatka Nikola Hrušková, jde o jeden ze sedmi ze států, kde čeští zemědělští diplomaté pracují.

Rusko je z hlediska agrárního obchodu pro ČR druhý nejdůležitější trh ze zemí mimo EU po Velké Británii. Dlouhodobě se tam daří kromě piva vyvážet také mák nebo chmel. Exportu právě piva by se mohlo podle státu dařit i dál. "Čísla mohou neustále růst, a to pokud budou mít české firmy nejen skvělé pivo, ale i tah na branku a obchodního ducha," uvedla Hrušková.

České pivo se podle ministerstva prodává v Rusku skoro samo, řetězce o něj mají zájem. V rámci přizpůsobení se trhu je ale největší poptávka po balení v plechu, protože lahve prodražují logistiku. "Důležitý je design obalu odkazující na Českou republiku a také doba trvanlivosti ideálně alespoň půl roku. Klíčem celého úspěchu je ale, jako ve všech jiných oborech, cena," dodal úřad. V roce 2015 dominovaly exportu sudy a lahve, nyní jde již o plech. Loni se piva v plechovkách vyvezlo za 550 milionů Kč, desetinásobek proti době před šesti lety. Perspektivou jsou pak podle něj nealkoholické a ochucené varianty piv. V roce 2016 se do východního státu z ČR nevyvážilo pito vůbec, loni za 7,6 milionu Kč.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně zlepšil o 22,7 procenta na 36,7 miliardy Kč z předloňských 47,5 miliardy Kč. ČTK to dnes sdělili zástupci ministerstva zemědělství. Předloňské výsledky byly zatím nejhorší od roku 1993. Vývoz loni meziročně vzrostl o osm procent, tedy o 15,8 miliardy Kč na 213,8 miliardy Kč. Dovoz agrárního zboží rostl pomaleji, šlo meziročně o dvě procenta, tedy o pět miliard na 250,5 miliardy Kč. Na zlepšení výsledku se podílel vývoz pšenice, přípravků k výživě zvířat a cigaret.


Zdroj: ČTK, 25. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:32