Agris.cz - agrární portál

Zpráva: Stav lesů v Německu je nejhorší od začátku měření

25. 2. 2021 | ČTK

V uplynulém roce se lesům v Německu dařilo nejhůře od začátku měření v roce 1984. Podle dnes zveřejněné zprávy spolkového ministerstva zemědělství na tom nesou hlavní díl viny bouřky, sucha a kůrovcové kalamity z posledních let. Informovaly o tom agentury DPA a Reuters.

V roce 2020 uhynulo v Německu více stromů než kdy předtím a oproti dlouhodobému průměru vzrostlo odumírání téměř desetinásobně. Nejhůře postižené jsou smrky, kterých uhynulo 4,3 procenta, vyplývá ze studie provedené na vzorku 10.000 stromů po celém Německu.

"Každý strom, který dnes nezasadíme, bude chybět další generaci," řekla ministryně Julia Klöcknerová. "Zkoumání stavu lesů ukazuje na jednu věc: naše lesy jsou nemocné," dodala.

Jen 21 procent zkoumaných stromů nemělo poškozenou korunu, což je jeden z ukazatelů jejich zdraví. Je to rovněž nejméně od začátku měření. Plocha, která se musí potenciálně znovu zalesnit, je momentálně 270.000 hektarů. Kalamitního dřeva je nyní v Německu 171 milionů kubíků.

"Potřebujeme naše stromy a lesy: pro ochranu klimatu a životního prostředí pro nejrůznější zvířata a rostliny, jako čističe vzduchu a vody, zásobníky kysličníku uhličitého a zaměstnavatele či jako místo pro rekreaci," řekla Klöcknerová.

Podle ní způsobuje lesům obrovské škody klimatická změna a nyní jde o to, jak lesy obnovit v udržitelné podobě. Spolková vláda na tyto účely vyčlenila 1,5 miliardy eur (39 miliard korun), z nichž už více než polovina byla vyčerpána.


Zdroj: ČTK, 25. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:03