Agris.cz - agrární portál

Odstartoval import čerstvého tuňáka z Ománu do ČR

26. 2. 2021 | ČTK

Nový čerstvý tuňák z Ománu na vašem talíři je zážitek a výsledek kulturně-ekonomické diplomacie. Covid nás nezastaví. Dobrou chuť!

Dnes se odstartoval import čerstvého tuňáka ze Sultanátu Omán do České republiky díky koordinaci Česko-ománského výboru zahraniční sekce Hospodářské komory České republiky.

Společnost SCM Czech - business food solutions se stala přímým českým dovozcem tuňáka žlutoploutvého z exotického Ománu. Ryba se dováží z téměř panenského Ománského moře v Indickém oceánu z oblasti Al Dhakliesh. Exportérem je společnost ománská Five Oceans Co LLC, která dbá na nejvyšší kvalitu svých produktů a jejich transportu, který je zajištěn cargem Oman Air z mezinárodního letiště v Maskatu.

Tuňák je v nejlepší kvalitě, pouze chlazený, určený pro české šéfkuchaře a milovníky gastronomie. Je dovážen ve všech druzích jako sashimi chunk, A loin i B grade loin. Ryby jsou distruovány do sítě HORECA kam patří SUSHI TIME, KOBE, SUHI DELIVERY, HANABI a další. Koupit si je můžete v obchodní síti MAKRO METRO, Globus a na novém e-shopu www.dejsirybu.cz. Ochutnat je pak budete moci na Trzích na Kulaťáku.

"Šéfkuchaři mi vždy říkali, že skvělé jídlo mohou vytvořit jen z výborných produktů. Gastronomie je umění spojené s emocemi. Nový čerstvý tuňák z Ománu na vašem talíři je zážitek a výsledek naší mnohaleté kulturně-ekonomické diplomacie. Covid nás nezastaví. Dobrou chuť!," říká výtvarník Pavel Šťastný, zakladatel Česko-ománského výboru HKČR, který se kdysi do vzdáleného Ománu dostal díky návrhu designu nemocničních lůžek pro Linet. Je tvůrcem loga OF, loga českého pavilonu na Expo v Dubaji a k rybám má velmi blízko. S Halinou Pawlowskou pracoval na tváři televizního talk-show Banánové rybičky.

A protože miluje gastronomii, tak založil v roce 1997 český Michelin - průvodce českými restauracemi Gurmán, založil Farmářské trhy na Kulaťáku a Festival ambasád Food & Culture. Dnes mapuje umění z období Covidu ve světě a putuje s mezinárodní výstavou Helpful Art in Covid.

"Importujeme ryby i mořské plody z celého světa a občas objevíme něco unikátního. Žlutoploutvý tuňák z Ománu má jedinečnou kvalitu a proto jsme ho začali pravidelně vozit do České republiky. Je první vlašťovkou, která k nám z této části Orientu přiletěla díky Oman Air. Bylo to náročné, připravovali jsme to přes rok jen na dálku. Naposledy jsme byli v Ománu těsně před začátkem první vlny Covidu. Ale od března u nich začíná sezóna humrů, tak se těšíme," dodává Jaroslav Nietsch, manažér Horeca týmu ze společnosti SCM Czech - business food solutions, která je dceřinná společnost AmRest a zajišťuje podporu klientů v gastronomii na trzích ve 30 zemích.

Zakladatelé ománské společnosti Five Oceans Co LLC jsou jedním z průkopníků exportu čerstvých ryb a v roce 2010 založili v Ománu první závod na zpracování ryb. Nachází se v oblasti Al Dhakliesh, asi 30 km od průmyslové oblasti Rusayl v Maskatu. Transport do České republiky je zajištěn cargem Oman Air z mezinárodního letiště v Maskatu, a díky rychlosti dopravy je tak zajištěna skvělá kvalita ryby s "čerstvostí oceánu". Rybám z různých rybářských plavidel je přidělen zvláštní kód, aby se usnadnila vysledovatelnost každého produktu.

Ománský sultanát má dlouhou námořní historii jako obchodní země mezi východní Afrikou, indickým subkontinentem a státy Arabského zálivu. Ománské pobřeží o délce 3 165 kilometrů umožňuje ománským rybářům přístup jak k Ománskému moři, tak k Arabskému moři a k široké škále druhů žijících při dně i pelagických ryb. Omán rozvíjí pelagický rybolov v Indickém oceánu s využitím nejnovějších ekologicky citlivých rybolovných technologií s nejmodernějšími rybářskými plavidly a zpracovatelskými zařízením. Omán je jediným čistým vývozcem produktů z ryb v GCC.

Česko-ománský výbor zahraniční sekce Hospodářské komory České republiky

Pavel Šťastný


Zdroj: ČTK, 26. 2. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 19:07