Agris.cz - agrární portál

Zelináři se kvůli testům obávají nedostatku pracovní síly

3. 3. 2021 | ČTK

Některé zelinářské firmy se kvůli testům obávají výpadku pracovníků. Chtějí proto, aby byli výrobci jídla zařazeni mezi kritickou infrastrukturu s prioritní vakcinací, sdělil dnes ČTK předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Podniky v živočišné výrobě by pak podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé byly radši, kdyby se povinné testování týkalo pouze farem, kde na jednom místě pracuje více než 50 lidí. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky vše nasvědčuje tomu, že koncern vládou stanovený termín stihne a pravidelně bude testovat všechny zaměstnance, kterých se nová povinnost týká. ČTK to dnes zjistila mezi oslovenými organizacemi a podniky v zemědělství.

Zelinářské podniky se podle Hanky začaly připravovat na testování v předstihu, stejně je ale pro ně čerstvé. Testování navíc podle něj musí provádět pověřené osoby, které ještě nejsou proškolené. "Druhou variantou jsou tzv. samoodběry, výrobcům testů však musí být umožněná výjimka ze strany ministerstva zdravotnictví. Proces povolování podle našich informací vázne," sdělil dnes ČTK.

Z testování má Hanka obavy. Kromě možného výpadku pracovníků na jarní práce má informace, že jsou problémy se zahraničními pracovníky. "Výsledky jejich testů často nejsou průkazné a na jejich testování pak musí dohlížet podniky v Česku, které to stojí další náklady," vysvětlil. Úřady by podle něj měly tyto pracovníky více kontrolovat, či přispět na zajištění jejich karantény a testů. "Pracovníci přijíždějící ze zahraničí mají omezenou dobu, po kterou mohou v Česku legálně pobývat, a tak mají často tendenci výsledky testů zatajovat," uzavřel.

Podle Dlouhé je pak problém s tím, že řada firem ze živočišné výroby má podniky po celé republice, přičemž patří pod jedno IČO, musí tedy zajistit testování. "Nyní můžeme posílat pracovníky do testovacích center, která jsou ovšem mnohdy více než 20 kilometrů daleko. Druhou variantou je, že podniky mohou spolupracovat se závodními lékaři, kteří podle dostupných informací nemají kapacity a ani zájem," sdělila předsedkyně.

Podle ní zůstávali na jaře někteří pracovníci v tzv. dobrovolné karanténě přímo na farmě v izolaci. Firmy jim pak kromě platu nabízely také bydlení a stravování. "Nově mají pracovníci možnost zůstat doma v karanténě se stoprocentním platem, není tedy jisté, že bude možné tyto tzv. dobrovolné karantény znovu využívat," dodala.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal dnes ČTK sdělil, že většina podniků nemůže kvůli polním pracím nebo práci o zvířata přerušit provoz nebo poslat lidi domů na home-office. Komora svým členům proto doporučila samotestování antigenními testy. "Tyto testy jsou nyní snáze dostupné a spolehlivější než testy od čínských výrobců. Podle našich informací má mnoho podniků testy již objednané. Není ale jisté, zda budou k dispozici v takovém množství už během příštího týdne, kdy mají být všichni pracovníci již otestovaní," uvedl Doležal.

Některé firmy pak již testování provádí. "Například v centrále koncernu Agrofert v Praze probíhá již několik měsíců každé pondělí testování všech zaměstnanců antigenními testy. Považujeme toto testování za velmi přínosné," sdělil dnes ČTK mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podle ředitele společnosti Úsovsko Jiřího Milka provede firma dnes orientační testování na sto lidech ve dvou firmách. Zatím má najatého lékaře, budou ale hledat externího dodavatele. "Pochopitelně chceme zajistit co nejkomfortnější testování, řešíme i možnost samotestů, popřípadě testy ze slin. Týdně bychom v potravinářství chtěli otestovat více než polovinu zaměstnanců. Naši kolegové z kanceláří pracují na home office již od jara," vysvětlil.

Jedna z hlavních potravinářských společností v tuzemsku Orkla Food ČR a SR zavedla home-office od 21. září loňského roku. První celoplošné testování jsme provedli už na začátku ledna po návratu pracovníků z vánočních prázdnin ve všech závodech společnosti, dále testujeme podle potřeby," sdělil ČTK mluvčí firmy Milan Linka. Denně podle něj firma zvládne otestovat všechny pracovníky.

Podle ministerstva zemědělství se v současnosti využívá u 85 procent zaměstnanců resortu systém výkonu služby z jiného místa než z úřadu dohromady s rotací zaměstnanců na pracovišti. V práci jsou tak stále pouze náměstci, ředitelé odborů a některé osoby, kterým to charakter jejich práce neumožňuje, tedy například řidiči, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.


Zdroj: ČTK, 3. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:57