Dorazilo ochlazení a má i sněžit. Příští týden budou teploty kolísat

I čtvrtý den meteorologického jara zůstávají teploty nadprůměrné, ve čtvrtek překonaly na některých místech i patnáct stupňů. Díky vyšším teplotám tak na horách výrazně ubylo sněhu. Už v pátek se ale ochladí a dá se očekávat i sněžení. Následující týden přinese jak chladné, tak i teplejší dny.

Podle meteoroložky ČT Aleny Zárybnické jsou teploty nadprůměrné už šestnáct dnů. Rekordy padaly zejména v posledním únorovém týdnu. „Vysoké teploty se podepsaly i na výšce sněhu na horách. V Krkonoších ubylo asi 40 centimetrů, například na Sněžce.“

Pomaleji ubývá sněhu na rozsáhlých pláních, například v okolí Labské nebo Luční boudy. V Beskydech ho ubylo ještě víc. Na Lysé hoře zmizela během deseti dnů skoro padesáticentimetrová vrstva. 

Kolik sněhu ubylo na horách
Zdroj: ČT24

Pro přírodu byl sníh velmi důležitý, a to i ten, který ležel v nížinách. Díky němu jsou dostatečné zásoby vláhy na povrchu půdy, ale také v hlubších vrstvách. Start vegetačního období tak bude velmi optimistický, dodala Zárybnická.

Vrátí se sněžení

V nejbližších dnech má být chladno. Nižší teploty přinese studená fronta, která nyní přes Česko přechází. V Krkonoších byly teploty pod bodem mrazu už ve čtvrtek večer, a dokonce se objevilo i sněžení. 

Během noci ze čtvrtka na pátek už budou sněhové přeháňky častější. „Na horách může napadnout i kolem pěti centimetrů sněhu. I v pátek přes den se sněhové vločky, kromě jihu a jihovýchodu, mohou objevit,“ řekla meteoroložka. 

Kolik v Česku napadne sněhu
Zdroj: ČT24

Lidé musejí počítat s tím, že v pátek ráno a také o víkendu to může na silnicích a chodnících klouzat. Minimální teploty totiž budou pod bodem mrazu, a může se tak tvořit náledí. 

Aprílové počasí v březnu

Víkendová rána by měla být ještě chladnější, konkrétně mezi minus čtyřmi a minus devíti stupni, protože se bude vyjasňovat. Ráno se ještě mohou objevovat mrznoucí mlhy. Denní teploty se vyšplhají v sobotu na jeden až pět stupňů nad nulou, v neděli pak ještě o dva stupně výš. Slunečná obloha by měla převládat i přes den. 

Přístí týden budou teploty kolísat. Dočkáme se maximálních teplot i nad deseti stupni Celsia, zároveň dnů, kdy se sněhové vločky můžou objevit i ve středních polochách. 

Víkendové počasí
Zdroj: ČT24