Agris.cz - agrární portál

Pandemie srazila spotřebu čokolády ve Švýcarsku na 40leté minimum

5. 3. 2021 | ČTK

Spotřeba čokolády ve Švýcarsku byla loni nejnižší za posledních 40 let. Klesla v průměru na 9,9 kilogramu na obyvatele, o rok dříve to bylo 10,4 kilogramu, vyplývá z údajů federace výrobců čokolády Chocosuisse. Důvodem je práce z domova, hygienická opatření a také absence turistů kvůli pandemii, píše AFP.

Pokles o deset procent zaznamenala i výroba čokolády, ve Švýcarsku se jí loni vyrobilo 180.000 tun. Vývoz do zahraničí, který představuje odbytiště pro 70 procent švýcarské čokolády, loni klesl o 11,5 procenta. Švýcarsko má podle statistik nejvyšší spotřebu čokolády na obyvatele. Je to ale zapříčiněno tím, že se průměr počítá z prodané čokolády na počet obyvatel a Švýcarům se tak připisuje i spotřeba čokolády, kterou si ve skutečnosti odvezou zahraniční turisté. Pro srovnání Češi podle Českého statistického úřadu spotřebují v průměru 6,4 kilogramu čokolády za rok.

Během epidemie covidu-19 se méně cestuje, a tak ubylo neplánovaných nákupů čokolády například na nádražích a v centrech měst. Lidé se také méně navštěvují, klesla tedy spotřeba bonboniér a pralinek, které představují častý dárek, vysvětluje Urs Furrer, šéf Chocosuisse.

Naopak stoupla spotřeba čokoládových polotovarů, tedy "hmoty, kterou používají pekaři a cukráři", uvedl Furrer. Důvodem je rostoucí chuť Švýcarů konzumovat sladké pečivo doma.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 23:08