Agris.cz - agrární portál

Veterináři u Ústí odhalili auto se 70 kg potravin bez dokladů

5. 3. 2021 | ČTK

Veterináři spolu s celníky odhalili v okrese Ústí nad Labem vozidlo, které převáželo 70 kilogramů potravin neznámého původu v nevhodných podmínkách. Šlo o mořské plody, ryby, plže, hlavonožce a chlazené masné výrobky. Provozovateli hrozí pokuta až milion korun, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou ale podle něho ukládají veterináři pokuty řádově nižší. Tento provozovatel však již předloni za stejnou činnost pokutu dostal, šlo tehdy o 20.000 Kč. Protože jde nyní o recidivu, bude pokuta nejspíš vyšší.

Automobil zastavili veterináři na dálnici D8 poblíž Řehlovic. "Přepravce nepředložil veterinárním inspektorům při kontrole doklady o původu uvedených potravin a rovněž neměl požadovanou registraci pro přepravu živočišných produktů. Vzhledem k tomu, že vozidlo nebylo vybaveno mrazícím ani chladícím zařízením, tak zejména u mražených potravin nebyly dodrženy stanovené teploty pro jejich uchovávání a přepravu," vysvětlil Vorlíček.

Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba 100 kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala. Dodávku řídil cizinec.

Loni v březnu pak veterináři dohromady s celníky odhalili v dodávce poblíž obce Havraň na Mostecku převoz 750 kilogramů masa a masných výrobků v nevhodných podmínkách a teplotách.

Státní veterináři loni uložili pokuty za téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:20