Agris.cz - agrární portál

Kontroly v chovech zvířat ve Zlínském kraji ukázaly úbytek chyb

5. 3. 2021 | ČTK

Při kontrolách chovů zaměřených na pohodu zvířat zjistili loni veterináři ve Zlínském kraji 74 pochybení, meziročně o 17 méně. ČTK to řekl ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík. Dohromady loni veterináři v kraji provedli 387 kontrol pohody zvířat, předloni jich bylo 426.

Mezi nejčastější prohřešky dlouhodobě patří špatné podmínky v chovech, nevhodné ustájení a nedostatek krmiva, ze kterých následně plynou vyhublost, nemoci a úhyny zvířat. V souvislosti s péčí o pohodu zvířat uložili loni veterináři v kraji 37 pokut v součtu za 193.000 korun.

Zřejmě nejzávažnější loňský případ týrání hospodářských zvířat v regionu se týkal chovu v Bohuslavicích u Zlína, ve kterém bylo pět kusů skotu, pět ovcí, tři koně, tři jaci a šest nutrií. "Jednak tam byly nevhodné podmínky ustájení těchto zvířat, byla v blátě, v bahně. Nebylo zajištěno jejich ošetřování, nebyl zajištěn pravidelný přísun krmiva, vody. Takže se to řešilo ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností. Chovatel potom na základě našich opatření musel tato zvířata přesunout do podmínek, které vyhovovaly všem požadavkům," uvedl Mahdalík.

Veterináři chovateli uložili úhrnnou pokutu 60.000 korun, obec další pokutu ve výši 20.000 korun. Další závažný případ týrání zvířat řešili loni ve Strabenicích na Kroměřížsku, kde muž podle veterinářů choval dvě prasata v tmavém prostředí a péči jim věnoval jen jednou za dva až tři dny. "Napájení prasat bylo nedostatečné, krmivo prasnici bylo podáváno na podlahu, výkaly z kotců byly odstraňovány nepravidelně a rozměr kotce pro kance byl velmi malý," uvedl Mahdalík. Chovatel prasata porazil, obec mu uložila pokutu 2000 korun.

Na kontroly týkající se pohody zvířat vyrážejí veterináři v regionu na základě vlastních zjištění i podnětů obyvatel. Loni takto přijali 119 podnětů, pouze zhruba ve 20 procentech na jejich základě zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Podle Mahdalíka se stále často objevují podněty na úrovni sousedských sporů a podněty zcela neoprávněné, kterých bylo loni podle údajů veterinářů v kraji přes 60 procent.

 

Viktor Chrást


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 16:50