Agris.cz - agrární portál

U nové výsadby vína letos zůstalo nevyužitých 40 hektarů

10. 3. 2021 | ČTK

O novou výsadbu vinic na ploše zhruba 140 hektarů letos do konce února požádalo 153 zájemců. Nevyužitých, kvótami povolených, tak zůstalo 41 hektarů. ČTK to dnes sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková. Loni pěstitelé celou kvótu prakticky vyčerpali, když si zažádali o 181,2 hektaru nových vinic, přičemž kvóta pro loňský rok byla 181,4 hektaru.

Od vstupu do Evropské unie platil v Česku zákaz rozšiřování vinic. Opatření mělo vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od roku 2016 se v Česku poprvé mohly rozšířit vinohrady o procento, což se od té doby každoročně opakuje. O novou plochu na celý rok se žadatelé hlásí vždy do konce února.

"Požádali jsme o prodloužení lhůty, tak snad si o to řekne ještě více pěstitelů. Jinak je to odraz současné nejisté situace, ale i tak považujeme za skvělé, že tolik hektarů bylo vyžádáno," řekl v reakci prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. Podle něj by mohl být letos i dostatek pracovníků na vinicích. "Vzhledem k nárůstu počtu nezaměstnaných očekávám, že pokud je někdo bez práce, tak rád přijme práci na čistém vzduchu a v dobrém životním prostředí," dodal. Zároveň ale doufá, že se umožní i příjezd zkušených zahraničních pracovníků například ze Slovenska.

Nejvíce žadatelů o novou výsadbu, 87 procent, bylo podle Krškové z vinařské oblasti Morava, zbytek pak z Čech. Více než třetina žadatelů byla ze slovácké, 29 procent z velkopavlovické, 13 procent z mikulovské a sedm procent ze znojemské podoblasti, tři procenta byla z litoměřické a dvě procenta z mělnické podoblasti.

Na konci loňského roku tvořila obhospodařovaná plocha vinic v ČR zhruba 17.900 hektarů, produkční potenciál, tedy plocha dohromady s vyklučenými vinicemi, či s právy na opětovnou výsadbu, byl však na úrovni 18.542 hektarů. Registrováno bylo 14.640 pěstitelů. Meziročně tak vinic mírně ubylo. "Bylo to ovlivněno zejména rozsáhlejší plochou vyklučených vinic a odregistrováním vinic zaniklých subjektů," uvedla již dříve Kršková.

Spotřeba vína předloni v ČR činila podle údajů Českého statistického úřadu 20,3 litru na osobu, meziročně klesla o 0,3 procenta. Podle poslední ministerské zprávy o vínu se v ČR mezi lety 2019 a 2020 vyrobilo 481.000 hektolitrů vína, meziročně tak výroba klesla o 29 procent. Zhruba dvě třetiny jsou bílá vína, zbytek červená. "V produkci vinných hroznů Česko není ani zdaleka soběstačné. Moravské a české vinice pokrývají tuzemskou spotřebu vína maximálně z jedné třetiny, v letech slabých na úrodu ale i méně. Ani při nejlepší vůli proto není možné vyrobit žádané množství vín výhradně z domácí produkce hroznů," uvedl letos v lednu prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 17:41