Agris.cz - agrární portál

Stát začne v pondělí přijímat žádosti v dalším kole Agricovidu

11. 3. 2021 | ČTK

Stát začne v pondělí přijímat žádosti o dotace z druhé výzvy dotačního programu Agricovid. Má pomoci potravinářům, kteří dodávali do stravovacích služeb u nichž došlo k poklesu tržeb o více než čtvrtinu. Žádosti se můžou posílat do konce dubna, uvedlo dnes v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství. V první výzvě měl stát připravené tři miliardy korun, zemědělci a potravináři si řekli o 73,4 milionu Kč.

Žadateli můžou být potravinářské a zemědělské podniky, můžou získat 200.000 Kč na příjemce a až 200.000 Kč na každou spolupracující osobu nebo zaměstnance. Výše podpory nesmí přesáhnout tři čtvrtiny prokázaného poklesu příjmů. Podle dřívějšího vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by měla být tato výzva určena i pro trhy a tržnice. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého ale nepůjde o provozovatele trhů, ale o jejich dodavatele.

"Kvůli pandemii je ohroženo mnoho zemědělských podnikatelů, kteří dodávají svou produkci přímo do gastronomie. Jde zejména o pekárny, výrobce piva a vína nebo prvovýrobce a zpracovatele brambor. U aktuální druhé výzvy programu se bude u poklesu příjmů posuzovat kratší rozhodné období. To pomůže, aby na podporu dosáhlo více podniků," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Rozhodné období bude od loňského prosince do konce letošního února.

Podmínky získání peněz budou nyní prakticky stejné jako v první výzvě, mění se rozhodné období a maximální výše dotace. Ta v první výzvě mohla být maximálně 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce. Nyní budou podmínky maximálně 1,8 milionu eur (zhruba 46,7 milionu Kč) pro potravináře a 225.000 eur (5,8 milionu Kč) pro zemědělce. Rozdíl podle dřívějšího vyjádření Bílého nevymyslelo ministerstvo, o zvýšení rozhodla Evropská komise.

Zásady prvního kola dotačního programu schválila vláda loni v říjnu, ministr Toman původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.


Zdroj: ČTK, 11. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:29