Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Zisk zemědělství loni vzrostl o 2,8 pct na 17,7 miliardy Kč

12. 3. 2021 | ČTK

Zisk zemědělského sektoru loni meziročně vzrostl o 2,8 procenta na 17,7 miliardy Kč. Hodnota produkce se zvýšila o 4,1 procenta na 147 miliard Kč. Dnes to v tiskové zprávě uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Za zvýšením produkce stojí hlavně rostlinné komodity, jejichž hodnota stoupla o 6,8 procenta. U živočišné výroby byl naopak pokles o 0,4 procenta. Výše dotací na výrobu činila loni 32,8 miliardy Kč, o rok dříve to bylo o 1,9 miliardy Kč více. Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha ČTK řekl, že podle dokončovaného vlastního šetření svazu ekonomický výsledek zemědělství nevzrostl, bude podobný jako předloni. Podle Agrární komory údaje ČSÚ odpovídají informacím z trhu.

ČSÚ vyčíslil hodnotu loňské rostlinné produkce na 85,3 miliardy Kč. Největší vliv na ni měly obilniny s 38,8 procenta hodnoty a technické plodiny, jako je řepka, s 23,5 procenta. "I přes pokles cen u téměř všech obilovin vyjma pšenice dosáhla hodnota produkce obilovin 5,7procentního meziročního nárůstu, a to především díky dobrým sklizním. Sklidilo se také více vína, luskovin, brambor, zeleniny, řepky a kukuřice na zeleno a siláž," uvedl úřad.

Produkce zvířat klesla o 3,1 procenta, nejvíce u skotu a drůbeže, kde pokles překročil čtyři procenta. U obou těchto komodit podle ČSÚ klesly výroba i ceny. Naopak o 3,8 procenta vzrostla produkce vajec a o skoro procento a půl výroba mléka. "Cena mléka vykazuje mírnou rostoucí tendenci již od podzimu a důvodem jsou výrazně vyšší obsahové složky mléka. Kromě toho projevuje o mléko a mléčné produkty zvýšený zájem arabský trh," řekla ČTK tajemnice komory Gabriela Dlouhá. Cenu vajec podle ní zvyšuje nedostatek nosnic v EU. Do ceny vajec se podle ní mírně promítá také ptačí chřipka, která se kromě ČR šíří například v Polsku.

"Na straně nákladů dosáhly v roce 2020 rekordních hodnot náhrady zaměstnancům, které oproti předchozímu roku vzrostly o 4,8 procenta na 34,0 miliardy Kč. Rekordní byl též růst pachtovného a nájemného, a to o 2,0 procenta na osm miliard Kč," uvedl ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Zemědělský svaz s údaji ČSÚ nesouhlasí. "Předběžné výsledky vlastního šetření spíše ukazují, že mírně vyšší příjmy z rostlinné výroby byly kompenzovány poklesem příjmů z výroby živočišné a vyššími náklady spojenými s náklady na pracovníky, růstem pachtovného a vyššími náklady spojenými s koronavirovými opatřeními," řekl ČTK Pícha. Zisk podle něj dosáhne podobných hodnot jako předloni.

Podle lednového odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací měl zisk v zemědělství očištěný o investiční dotace loni klesnout o 1,5 procenta na 16,7 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že výsledky ovlivnila přemnožená populace hrabošů, ale také koronavirová pandemie.

Komora se obává pokračujících problémů s pandemií, kromě jiného zvýšených nákladů na nákup ochranných pomůcek, zavřených restaurací a nedostatku zaměstnanců. "U živočišné výroby má negativní vliv aktivita aktivistů a veganů," dodala Dlouhá.


Zdroj: ČTK, 12. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:39