Agris.cz - agrární portál

Senátní výbor navrhl škrty v návrhu zahrádkářského zákona

16. 3. 2021 | ČTK

Senátní výbor pro hospodářství a zemědělství navrhl vypustit z návrhu zahrádkářského zákona některá ustanovení. Zmizet by měla například pasáž o kulturních hodnotách zahrádkářské činnosti či ustanovení podrobně upravující pachtovní smlouvu na pozemky pro zahrádkářské spolky. Stojí to v usnesení, které výbor k návrhu přijal. Zpravodaj Ladislav Kos (SEN 21) na dnes dotaz ČTK sdělil, že na plénu přesto navrhne schválit zákon ve znění přijatém v Poslanecké sněmovně. Očekává však, že senátní většina zákon vrátí Sněmovně s úpravami. Senát má zákon projednávat na středeční schůzi.

Kos uvedl, že po vyřazení bodů, jak navrhl hospodářský výbor, by se zákon stal čistě deklaratorním. Nejsilnější kritické připomínky měl podle něj Svaz měst a obcí, a to právě k věcným ustanovením, která považuje za omezení pravomocí obcí.

Ze zákona by například mělo podle výboru zmizet pravidlo, že fyzická osoba může pronajmout pozemek zahrádkářskému spolku pro zahrádkářskou činnost nejméně na dva roky. Pokud je propachtovatelem obec nebo stát, lze podle návrhu pacht sjednat nejméně na deset let. I toto chce výbor vypustit. Stejně tak chce vypustit navrhovaný paragraf, v němž stojí, že k ujednáním, které se odchyluje od zahrádkářského zákona v neprospěch spolku, se nepřihlíží.

Výbor doporučil odstranit z předlohy i větu, která uvádí, že obec a Státní pozemkový úřad zohledňují při sjednávání pachtovného nebo nájemného veřejnou prospěšnost zahrádkářské činnosti. Vůči tomuto ustanovení měla výhrady vláda. K návrhu celého zákona sice zaujala neutrální postoj, poukázala v něm ale na to, že obec je povinna využívat svůj majetek účelně a hospodárně. Není proto podle ní jasné, jak má naplnit navrhovanou povinnost a při sjednávání pachtu se zahrádkářským spolkem přihlížet k veřejné prospěšnosti zahrádkářské činnosti.

S návrhem zahrádkářského zákona přišla do Sněmovny skupina poslanců z různých stran v říjnu 2019. Sněmovna ho schválila letos v lednu. Hlasovalo pro něj 81 ze stovky přítomných poslanců. Pro zákon hlasovali poslanci napříč stranami s výjimkou ODS a TOP 09. Pokud by Sněmovna měla senátní pozměňovací návrh přehlasovat a stvrdit svoji verzi, potřebovala by pro to nejméně 101 poslanců.


Zdroj: ČTK, 16. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 00:22