Agris.cz - agrární portál

Drůbežáři: Chceme kompenzace za chřipku i od Evropské komise

25. 3. 2021 | ČTK

Drůbežáři chtějí kompenzace za ptačí chřipku od Evropské komise. Budou apelovat na ministerstvo zemědělství, aby žádalo o náhrady za výpadky na trhu. ČTK to dnes řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Podobnou situaci stát řešil při prvním výskytu ptačí chřipky v ČR v roce 2006, tehdy Evropa kompenzace vyplácela, připomněla. V chovech se nyní utratila zhruba třetina ze 149.000 kachen určených na rozmnožování. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.

Na podzim roku 2006 žádalo 97 drůbežářů Státní zemědělský intervenční fond o kompenzace, které jim měly nahradit ztráty způsobené výpadky na trhu kvůli chřipce. Na pomoc bylo tehdy určeno 247 milionů Kč, na kterých se rovným dílem podílel stát a EU. Peníze tehdy mohli získat producenti jak rodičovských hejn, tak podniky zaměřující se na líhnutí ptáků, stejně jako výkrmové firmy. Naopak na ni tehdy nedosáhli zpracovatelé drůbeže.

V současnosti podle Dlouhé hrozí výpadky na českém trhu kvůli aktuálně utráceným kachnám společnosti Perena. Může podle ní jít až o sedmiměsíční výpadek na trhu kachen na výkrm. Hrozí tak, že v období letošního svátku svatého Martina a Vánoc nebude na trhu obvyklý dostatek českých opeřenců. Ty si lidé na podzim kupují často místo dražších a nedostatkových hus.

Navíc podle ní jsou kvůli chřipce výpadky v rodičovských hejnech kachen i v Polsku a dalších evropských státech, chovatelé tak nebudou mít odkud mladá kachňata koupit.

Hasiči v Chudonicích u Nového Bydžova na Hradecku dnes zlikvidovali třetí z pěti chovů kachen zasažených ptačí chřipkou. Již v pondělí a v úterý utratili zvířata v nakažených chovech v Dobřenicích a v Zábědově na Hradecku. Celkem v asanačních ústavech skončilo přibližně 50.000 ptáků, řekla dnes mluvčí hasičů Martina Götzová. Ve čtvrtek ještě hasiči utratí menší chovy ve Vinici na Nymbursku ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji. Všechny chovy patří firmě Perena. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že výdaj státu na odškodnění chovatele by mohl být kolem 30 milionů korun. To nejspíš podle Dlouhé nebude stačit, protože u Pereny byla zlikvidována také veškerá násadová vejce. Škoda se tak podle ní bude pohybovat minimálně kolem 50 milionů Kč.

Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se přitom předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby nikdy nebyl prokázán z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.


Zdroj: ČTK, 25. 3. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:15