Agris.cz - agrární portál

Hasiči chtějí dnes dokončit likvidaci nakaženého chovu slepic v Kosičkách

3. 4. 2021 | ČTK

V Kosičkách na Hradecku pokračuje třetí den likvidace chovu slepic zasaženého ptačí chřipkou. Hasičům se už podařilo vynést drůbež z většiny hal. Práce by měly skončit během dneška, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

"Dvě velké haly, kde bylo v jedné asi 60.000 a v druhé přes 70.000 slepic, jsou už prázdné. Prázdná je i jedna malá a pracujeme ještě ve dvou malých halách," uvedla Götzová.

Z velkých hal museli hasiči slepice vynášet a usmrcovat je v kontejnerech s oxidem uhličitým. Tři menší haly bylo možné zaplynovat a poté z nich uhynulou drůbež vynosit. Zvířata jsou převážena do asanačního podniku.

Ptačí chřipka zasáhla chov slepic společnosti Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách. Nákaza byla zjištěna v chovu asi 63.000 kuřic, mladých slepic, které ještě nesnášejí vajíčka, a to v jedné hale. První úhyny začaly na konci minulého týdne a postupně dosáhly v neděli a v pondělí tisíců kusů. U čtyř hal se 111.500 nosnicemi byly výsledky rozborů na ptačí chřipku negativní. Preventivně bude ale utracen celý chov a zlikvidovaná budou i vejce od slepic ze snáškových hal. Hasiči zajišťují také dezinfekci hal po usmrcení drůbeže.

V pátek se v Kosičkách vystřídalo asi 140 hasičů, profesionálních i dobrovolných z celého Královéhradeckého kraje. Na místě jsou i členové Záchranného útvaru Hlučín. Dnes je počet hasičů nižší, kolem stovky. Po vyprázdnění každou halu také dezinfikují.

Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75.000 kachen. Veterináři se při zjišťování příčin nákazy na tuto firmu zaměřují. Veterinární inspektoři prověřují, zda nebyla zavlečená nákaza z chovu kachen v Kosičkách do chovu nosnic. Oba provozy jsou od sebe vzdálené asi 600 metrů. Náhrada státu Podniku pro výrobu vajec za vybité slepice by podle České televize mohla činit 40 až 50 milionů korun.


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:19