Agris.cz - agrární portál

Na Hradecku začne vybíjení chovu kachen zasaženého ptačí chřipkou

9. 4. 2021 | ČTK

Ve Starém Bydžově na Královéhradecku budou dnes hasiči likvidovat chov kachen, který zasáhla ptačí chřipka. Chov patří firmě Perena a je v něm asi 9000 ptáků. Od poloviny března jde o desátý pozitivně testovaný chov této společnosti. V celé ČR se letos choroba zatím potvrdila v 32 ohniscích v chovech drůbeže a v 19 případech u volně žijících ptáků.

Nemoc letos zasáhla mimo jiné velký chov 170.000 slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Kosičky leží na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje, kde byly zasaženy chovy Pereny. V nich bylo zatím vybito asi 75.000 kachen.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je v ČR vybitá již většina rodičovských hejn kachen, budou-li ohniska přibývat, může nastat úplný výpadek produkce jednodenních kachňat v ČR. Situace se podle ní určitě promítne v nedostatku kachen na výkrm v ČR. Nutné je podle ní vyšetřit, jak se mohla choroba v chovech Pereny šířit a zamezit rozšiřování.

Ptačí chřipka je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle Dlouhé se spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby se neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.


Zdroj: ČTK, 9. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:37