Agris.cz - agrární portál

TA ČR: Nový univerzální opylovač pomůže pěstitelům třešní

16. 4. 2021 | ČTK

Čeští výzkumníci získali univerzální opylovač, který má pomoci pěstitelům třešní. Novinka by měla zvýšit úrodu a ušetřit pěstitelům čas i peníze. Na projektu pracovali odborníci z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích na Jičínsku v rámci Biotechnologického centra pro genotypování rostlin. O projektu informovala ČTK mluvčí Technologické agentury ČR Veronika Dostálová v dnešní tiskové zprávě. TA ČR projekt podpořila v programu Národní centra kompetence.

Výzkumníkům se podařilo získat genotyp využitelný jako univerzální opylovač v třešňových výsadbách. Podle TA ČR už byl také schválený jako funkční vzorek. "Identifikovaný genotyp má vysokou hodnotu pro pěstitele třešní z důvodu možnosti univerzálního použití a tím i úspory nákladů na opylování u všech pěstovaných odrůd," řekl Lubor Zelený, který vede oddělení genetiky a šlechtění ve zmíněném ústavu.

Odborníci v projektu vytvořili také možnosti komerční analýzy samosprašnosti a cizosprašnosti nově vyšlechtěných genotypů v jediné reakci u šlechtitelů i pěstitelů třešní. Dále zpracovali analýzu nově vytvořených hybridů třešní a genotypů plánovaných pro možnou budoucí registraci. Podle odborníků je to klíčové pro zjištění jejich opylovacího potenciálu - pro další křížení i komerční využití v sadech. Tým také ověřil kompatibilitu různých odrůd křížením a provedením testů samosprašnosti.

Zástupci TA ČR připomněli, že využívání biologických metod je v Evropské unii legislativně dost omezené - zahrnuje třeba zákaz geneticky modifikovaných organismů (GMO) i přepisování genů v DNA. "To značně zužuje možnosti, které mají zemědělci a šlechtitelé k dispozici. Proto je důležité, že Biotechnologické centrum pro genotypování rostlin rozvíjí povolené metody celogenomového genotypování,“ zdůraznil předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Podle agentury se mezi odrůdami třešní z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy proslavily hlavně Kordia a Tamara. Kordia se od své registrace v roce 1981 stala světově uznávanou standardní odrůdou pěstovanou v mnohamilionových partiích stromků. Odrůda Tamara registrovaná v Česku v roce 2015 podle TA ČR začíná získávat ´významnou pozornost´ pěstitelů třešní.

Program Národní centra kompetence cílí na podporu aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Jeho záměrem je provázat již existující úspěšná centra, která vznikla za podpory TA ČR, Grantové agentury ČR a operačních programů s dalšími výzkumnými centry a jednotkami do jednoho integrovaného systému. Biotechnologické centrum pro genotypování rostlin je jedním z těchto center.


Zdroj: ČTK, 16. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:40