Agris.cz - agrární portál

Kubánští zemědělci budou moci poprvé prodávat maso soukromníkům

16. 4. 2021 | ČTK

Kubánské úřady oznámily, že zemědělci budou mít od nynějška možnost prodávat maso soukromníkům nebo si ho ponechávat pro vlastní spotřebu, za což jim dříve hrozilo až deset let vězení. Nejdříve však musejí splnit stanovenou kvótu na maso dodané státu. Nové opatření má spolu s dalšími podpořit produkci v situaci, kdy je Kuba zasažená potravinovou krizí, napsala dnes agentura AFP.

Podle nové úpravy může zemědělec poté, co dodal vládě předepsané množství masa, "porazit zvíře pro svoji vlastní spotřebu nebo ho prodat", oznámil nově jmenovaný ministr zemědělství Ydael Pérez Brito během debaty vysílané kubánskou televizí. Brito, který se teprve ve středu ujal úřadu ministra, opatření označil za "nevídané". Také stanice RFI napsala, že jde o velkou změnu, protože kubánské zemědělství bylo doposud centrálně plánované a řízené z Havany.

Nově představená opatření mají především rozvázat ruce producentům masa a mléka. "Schválili jsme 63 opatření pro posílení produkce potravin," napsal kubánský prezident Miguel Díaz-Canel na twitteru poté, co o změnách jednal s více než tisícovkou zemědělců, vědců a dalších odborníků.

Rolníci, kteří budou chtít nových možností využít, budou muset nejdříve zvýšit početní stavy svých stád, aby Kuba nepřišla o dobytek, který má nyní k dispozici.

Karibská země nyní zažívá akutní hospodářskou krizi, vyvolanou zpřísněním ekonomického embarga USA, pandemií covidu-19 a poklesem turismu. Kubánské potravinářské odvětví tvrdě zasáhla nízká produkce rostlinné i živočišné výroby, což souvisí s obtížným dovozem hnojiv, pesticidů a zemědělských strojů. Kuba dováží 80 procent potravin.


Zdroj: ČTK, 16. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:01