Agris.cz - agrární portál

Moravskoslezská veterinární správa loni zjistila 22 ohnisek moru včelího plodu

20. 4. 2021 | ČTK

Veterinární inspektoři loni v Moravskoslezském kraji zjistili 22 ohnisek nákazy morem včelího plodu. Oproti roku 2019 to byla méně než polovina. Zlikvidováno muselo být loni kvůli nákaze 220 včelstev, předloni jich bylo 331. ČTK to dnes řekli ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Zbyszek Noga.

Nejvíce ohnisek bylo stejně jako před rokem v okresech Frýdek-Místek a Bruntál. Správa vydala 18 nařízení, ve kterých kolem ohnisek vymezila tříkilometrová ochranná pásma a stanovila v nich včelařům opatření, která musí plnit. Jde například o omezení přesunů včelstev a vyšetření všech stanovišť. V kraji takto loni bylo vyšetřeno 8001 včelstev. V roce 2019 byl vydaných nařízení dvojnásobek, ale vyšetřených včelstev v ochranných pásmech bylo méně, 5394.

„Povětšinou, když k něčemu takovému dojde, tak ve finále se to stanoviště musí spálit a v nějakém režimu pak včelař dostává náhrady,“ řekl Noga.

V kraji je téměř 6000 včelařů, kteří mají zhruba na 8000 stanovištích přes 65.500 včelstev. Včelaři v kraji se s nákazou potýkají okolo deseti let. V posledních letech případů ubylo. Například v roce 2017 bylo zjištěno 80 ohnisek nákazy. Podle Kaděrky nákazy ubylo i díky tomu, že včelaři musí odebírat a vyšetřovat měl, tedy odpad na dně úlů.

„Každý včelař to nese těžce, když se u něj nákaza projeví. Musí se to vypálit, a když jsou to starší lidé, nesou to psychicky hůř, říkají třeba, že už nové včelstvo nezaloží,“ řekl Kaděrka.

Mnohdy si podle něj včelaři sami způsobí obnovení nákazy, protože nezlikvidují vše, co je třeba. „Když se pálí nějaké stanoviště, má se spálit úplně všechno, čili je to na zodpovědnosti včelaře, co všechno na tu hromadu, která se pálí, přinese. Jenže on si třeba něco doma nechá, protože je mu to líto a myslí si, že to nemůže být zdrojem infekce. Stanoviště se spálí, on to za rok použije a je znovu problém, protože spory přežijí dlouho,“ řekl Kaděrka.

Nákaza se může šířit například při přesunu včelstev mezi včelaři. Proto ve vyhlášených ochranných pásmech nesmějí včelaři svá včelstva přemisťovat. Důvodů šíření moru včelího plodu ale podle veterinární správy může být více, Moravskoslezský kraj je pro nákazu nárazníkovou zónou z polské i slovenské strany.

Vlastimil Vyplel


Zdroj: ČTK, 20. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 05:46