Agris.cz - agrární portál

Schwarzenberg koupil poloviční podíl ve firmě Vinné sklepy Kutná Hora

23. 4. 2021 | ČTK

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg koupil spoluvlastnický podíl ve společnosti Vinné sklepy Kutná Hora. Chce mimo jiné podpořit výsadbu dalších vinohradů a zlepšit technologie a strojové vybavení podniku. Schwarzenbergovi náleží padesátiprocentní podíl, o zbytek se dělí jednatel Lukáš Rudolfský a jeho otec Stanislav Rudolfský, který vinařství v roce 2002 založil. ČTK to dnes řekl Lukáš Rudolfský.

"Pan Schwarzenberg si naše víno zamiloval. Vozí ho přátelům do Německa, Rakouska a Švýcarska, těm zachutnalo také. Tak se rozhodl, že investuje do našeho vinařství," uvedl Rudolfský. Dlouholetý politik a potomek známého šlechtického rodu získal obchodní podíl po bývalém partnerovi Rudolfských Aloisi Holíkovi. Rudolfským patří po 25 procentech.

Společnost s 20 zaměstnanci usiluje o ekologický přístup, používá například bylinné extrakty k ošetřování rostlin a kolem vinic nechává zatravněné pásy - biokoridory. Vytvoří tak přirozené prostředí pro škůdce, kteří by jinak napadli révu. Schwarzenberga podle Rudolfského tento způsob hospodaření zaujal. "Bral od nás hodně vína a zhruba před rokem ho napadlo, jestli bychom nechtěli s vinařstvím pomoci a nějakým způsobem ho posunout dál," dodal Rudolfský.

Schwarzenberg podle svého vyjádření na webu firmy ve vinařství nechystá žádné převratné změny. "Směr hospodaření je nastaven dobře. Chci však podpořit další výsadbu vinohradů a pomoct ke zkvalitnění technologie a strojového vybavení podniku. V dlouhodobém horizontu se budeme více soustředit na soběstačnost a ucelenost hospodaření statku,“ uvedl Schwarzenberg.

Vinné sklepy Kutná Hora loni sklidily 50 tun hroznů, v jiných letech byla sklizeň i pětkrát vyšší. Výnosy se loni snížily kvůli chladnému a deštivému počasí v červnu. Podle Rudolfského spadlo velké množství srážek, které poznamenalo kvetení révy. Firma dosud hospodařila na 54,5 hektaru viničních ploch, po odchodu Holíka zhruba o deset hektarů přišla. Schwarzenberg má v Sedlci chátrající areál zámku, který by se podle Rudolfského dal využít, firma by tam mohla vybudovat statek a chovat například prasata a drůbež.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce, ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké.


Zdroj: ČTK, 23. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:54