Agris.cz - agrární portál

Zemědělský svaz: Současná situace bude mít na agrární obchod jen malý dopad

23. 4. 2021 | ČTK

Současná diplomatická situace bude mít na agrární zahraniční obchod pouze malý vliv, očekává Zemědělský svaz ČR. ČTK to sdělil mluvčí svazu Vladimír Pícha. Rusko je sice z hlediska agrárního obchodu pro ČR druhý nejdůležitější trh ze zemí mimo EU po Velké Británii, stále jde však o trh s 1,8 procentem českého agrárního vývozu.

Dlouhodobě se tam daří podle informací ministerstva zemědělství kromě piva vyvážet také mák nebo chmel. Loni do Ruska Češi vyvezli agrární zboží za 3,78 miliardy Kč, meziročně se tak obchod zvětšil o 6,2 procenta.

Obchod s Ruskem, kde působila jedna ze sedmi českých agrárních diplomatů Nikola Hrušková, rostl v posledních pěti letech. Ještě před pěti lety v roce 2016 činil vývoz agrárního zboží 2,56 miliardy korun, proti loňsku tak šlo o nárůst o polovinu. Hrušková se nyní musela vrátit do ČR.

Jak loni připomnělo ministerstvo, ruský prezident Vladimir Putin prodloužil potravinářské sankce, neboli embargo na dovoz potravin do konce letošního roku. Sankce trvají už od zhruba poloviny roku 2014, zakazují dovoz mléčných a masných výrobků, ryb ovoce, zeleniny a některých dalších potravin.

Agrární export do Ruska loni pátým rokem za sebou vzrostl, meziročně šlo o 6,2 procenta na rekordních 3,77 miliardy Kč. Daří se vývozu českého piva, kterého se loni vyvezlo za 812,8 milionu Kč, uvedl již dříve resort. To je více než dvojnásobek hodnot z roku 2016, kdy se ho exportovalo za 374 milionu korun. Celkem se loni z ČR vyvezlo podle ministerských statistik pivo za 6,7 miliardy Kč, vývoz do Ruska tak tvořil zhruba 12 procent pivního exportu.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně zlepšil o 22,7 procenta na 36,7 miliardy Kč z předloňských 47,5 miliardy Kč. ČTK to dnes sdělili zástupci ministerstva zemědělství. Předloňské výsledky byly zatím nejhorší od roku 1993. Vývoz loni meziročně vzrostl o osm procent, tedy o 15,8 miliardy Kč na 213,8 miliardy Kč. Dovoz agrárního zboží rostl pomaleji, šlo meziročně o dvě procenta, tedy o pět miliard na 250,5 miliardy Kč. Na zlepšení výsledku se podílel vývoz pšenice, přípravků k výživě zvířat a cigaret.


Zdroj: ČTK, 23. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 19:24