Agris.cz - agrární portál

Chladné a vlhké počasí vývoj zemědělských plodin na Chrudimsku neohrozilo

28. 4. 2021 | ČTK

Chladné a vlhké počasí vývoj zemědělských plodin na Chrudimsku neohrozilo. Ozimy přezimovaly standardně, i když je ještě mohou napadnout škůdci. Osetá je již většina ploch jarními odrůdami, celkově jsou sezonní práce zhruba o dva týdny opožděné, řekl ČTK předseda Okresní agrární komory v Chrudimi Jaroslav Kopista.

"Ozimy vzešly dobře, masivní zaorávky nebyly. Pokud se přihnojily, porosty se srovnaly, skoro bych řekl, že jsou až příliš husté. Uvidíme, jak se to odrazí v dalších měsících," uvedl Kopista.

Z jarních plodin zemědělci ještě sejí kukuřici. Zpoždění zavinilo chladné a deštivé počasí. Na některých místech na polích zůstávala stát voda, půdní profil byl nasycený. Podmáčený terén zemědělcům komplikoval setí, mokrá místa museli objíždět. Zasetá cukrovka ještě příliš nevzešla, díky tomu ale byla uchráněna od občasných přízemních mrazíků.

Letošní duben bude podle Českého hydrometeorologického ústavu zřejmě jeden z nejchladnějších od roku 1941. Podle serveru Intersucho byl půdní profil na Chrudimsku 18. dubna nasycen na 70 až 100 procent.


Zdroj: ČTK, 28. 4. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:52