Agris.cz - agrární portál

Pivovar Bernard odložil otevření návštěvnického centra za 150 mil. na neurčito

4. 5. 2021 | ČTK

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci dokončil stavbu návštěvnického centra s vyhlídkou na město. Rozhledna vznikla na pivovarském komíně, ochoz má ve výšce 33 metrů. V součtu jde o projekt s celkovými náklady přes 150 milionů korun. Termín otevření nových prostor zatím není stanovený kvůli koronavirové epidemii, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Radek Tulis.

Původně pivovar počítal s uvedením centra do zkušebního provozu během letošního jara, teď už je podle mluvčího jisté, že se neotevře ani během letních prázdnin. "Důvodem je přetrvávající nepříznivá epidemická situace," řekl Tulis. Doplnil, že dokud nebude jasný termín otevření, nemůže pivovar přijímat pracovníky, jichž bude v centru potřeba okolo 40. Společnost zaměstnává přes 200 lidí, kvůli dopadům epidemie nepropouštěla.

Kvůli epidemii pivovar také letos podruhé odložil o rok hudební festival Bernard Fest, který měl být v centru Humpolce v červnu. Náhradou odvysílá 17. května na sociálních sítích akustický koncert zpěváka Kamila Střihavky a skupiny Leaders natočený v návštěvnickém centru.

Návštěvnické centrum začal pivovar uvnitř svého areálu budovat v červnu 2019. Novostavba má čtyři patra. V prvním patře bude recepce s obchodem, ve druhém expozice s 3D modelem pivovaru a kinosál pro 65 lidí. V nejvyšších dvou patrech budou pivnice a restaurace. Na vyhlídku budou návštěvníci stoupat po 191 schodech vinoucích se okolo komína. Nová rozhledna sice působí dojmem, že je přichycená na komín, ale jde o samostatnou a samonosnou kovovou konstrukci.

Výstav humpoleckého pivovaru se do začátku koronavirové epidemie loni v březnu řadu let zvyšoval. Protože větší část piva prodával pivovar v sudech, klesla kvůli nařízenému zavírání hospod a restaurací za minulý rok jeho produkce v meziročním porovnání skoro o 14 procent na 345.000 hektolitrů piva. Nižší produkci piva měl podle mluvčího pivovar meziročně i v letošních prvních měsících. Restaurace mohou mít od začátku letoška pořád otevřené nejvýše výdejní okénko.

Na trh pivovar Bernard v minulém roce uvedl poprvé pivní pálenku, letos nabídl už její třetí edici. Jiří Syrovátka ji ve svém biolihovaru Zámecké sady v Chrámcích připravil ze 180 hektolitrů nepasterizovaného ležáku Bernard.


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:05