Agris.cz - agrární portál

Veterináři: Trhovci v Praze loni chybovali v 17 pct případů, meziročně méně

7. 5. 2021 | ČTK

Veterináři loni v Praze provedli 83 kontrol na 28 farmářských trzích. V 17 procentech kontrol zjistili pochybení, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Předloni šlo o chyby v 29 procentech případů, o rok dříve v 24 procentech, ve dalších letech pak chybovost překročila i 30 procent. Proti průměru republiky byla loni chybovost v Praze o čtyři procentní body vyšší.

"Nejčastěji nebyl dodržen teplotní řetězec, značení prodávaných produktů a přítomnost dodacích listů v době kontroly," popsal mluvčí. Předloni provedli veterináři kontrol o 20 méně na 23 trzích.

Veterináři začali s kontrolami na pražských trzích i letos. "Trhy obecně nejsou dosud všechny otevřeny, například v centru měst bylo zaznamenáno otevření pouze trhů na Tylově náměstí, kde inspektoři nezaznamenali prodej živočišných produktů," uvedl Vorlíček. Některé velké trhy v dubnu zatím nebyly otevřené, například na Andělu, na Náplavce, kde se první trh uskutečnil 1. května, nebo V Celnici. "Byly provedeny první kontroly na navštívených trzích, dobrá zpráva je, že byly bez závad," dodal.

Vláda letos povolila otevřít farmářská tržiště od 12. dubna, spolu s koncem nouzového stavu. Tehdy skončil také zákaz cest mezi okresy a další protiepidemická opatření.

Státní veterináři loni uložili pokuty za téměř 33 milionů korun. Byla to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.

drh jw


Zdroj: ČTK, 7. 5. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 20:09