Agris.cz - agrární portál

Rozpočtový výbor nepodpořil návrhy ČSSD na nižší DPH u základních potravin

11. 5. 2021 | ČTK

Návrh poslanců ČSSD, aby základní potraviny byly přeřazeny z 15procentní do nejnižší desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, dnes sněmovní rozpočtový výbor nedoporučil schválit. S návrhem nesouhlasilo ministerstvo financí. Poslanci ČSSD odhadli roční dopad své daňové změny na veřejné rozpočty v objemu 8,5 miliardy korun. Novelu zákona o DPH, do níž poslanci změnu chtějí vložit, by Sněmovna mohla schvalovat na schůzi, která začne koncem května.

Poslanec ČSSD Václav Votava zdůvodňoval potřebu změny například tím, že Česko má jednu z nejvyšších sazeb DPH na potraviny v EU. Snížit sazbu daně chce hlavně kvůli dopadům epidemie na příjmy obyvatel a růstem cen.

Ministerstvo financí ve svém nesouhlasném stanovisku poslancům mimo jiné uvedlo, že pojem základní potravina není vymezen. "Z tohoto důvodu nelze dovodit, zda skutečně jsou ve snížené sazbě daně navrženy pouze základní potraviny a zda některé základní potraviny v širším kontextu nechybí. Z toho důvodu tak ve snížené sazbě daně bude příkladně i vyzrálé argentinské hovězí maso na steaky, jehož pořizovací náklady mohou přesáhnout 1000 Kč/kg, případně také zda základní potravinou je papája či fíky," napsalo ministerstvo financí. Návrh se tak podle něj jeví jako nesystémový.

Výbor nedoporučil ani jeden z poslaneckých návrhů na zvýšení limitu pro povinnou registraci plátců DPH. Limit je nyní na jednom milionu korun, poslanci z různých stran ho chtějí zvýšit v rozmezí od 1,2 do dvou milionů korun.

Výbor již dříve naopak doporučil prodloužit nárok na odpočty daně z přidané hodnoty pro Český rozhlas a Českou televizi až do konce roku 2024.

Projednávaná novela ruší osvobození od daně u drobných zásilek ze zemí mimo EU, například z čínských e-shopů. Opatření EU má za cíl přinést z výběru DPH až sedm miliard eur (182 miliard korun) a zároveň narovnat podnikatelské prostředí, protože tuzemské firmy i firmy z EU musejí odvádět DPH, pokud jí podléhají. Zásilky tak zřejmě zdraží.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:52