Agris.cz - agrární portál

Nový Minipivovar Most má pivo navařeno a zahrádku připravenou na otevření

17. 5. 2021 | ČTK

Nový Minipivovar Most postavený podle návrhu architektů se v pondělí otevře návštěvníkům. Poprvé do restaurace se spilkou a pivními tanky vešli zákazníci loni 1. září. Než se provoz stihl zajet, muselo se kvůli vládním opatřením zavřít. Ředitel pivovaru Martin Trčka věří tomu, že lidé si pro zážitek z ojedinělého prostoru, ochutnávky piv a dobrého jídla přijdou. Od 17. května hosté mohou sedět v restauracích venku.

Než se pivo může začít čepovat, trvá to měsíc až šest týdnů. "Odhadnout, kdy uvařit 2000 litrů, aby se pivo nezkazilo a aby bylo zrovna v momentě, kdy se bude otevírat, není úplně jednoduché," řekl ČTK známý jachtař a olympionik z Mostu, který se rozhodl pivovar postavit nedaleko svého domu. "Abych to neměl daleko do hospody," poznamenal.

Pivo lidé mohli zatím kupovat přes okénko. "Jídlo jsme nenabízeli, protože jsme ještě nebyli zavedeným podnikem a nechtěli jsme, aby první pokrm lidé od nás ochutnali z krabičky," uvedl Trčka. Kuchaři se tak do práce vrátili až teď. Na pondělní spuštění provozu se už dnes připravovali. Chystala se také zahrádka, která bude mít zastínění. "Restaurace byla koncipovaná jako zahradní, máme tu 2500 metrů, takže počítáme, že lidé si přijdou pobýt na zahradě, ale zastřešení nemáme," uvedl Trčka.

Základem nabídky je ležák z žateckého poloraného červeňáku pěstovaného 20 kilometrů od Mostu. "Máme tu i několik vlastních rostlinek chmele, spíše sice pro okrasu, ale na podzim z něj něco uvaříme," uvedl ředitel pivovaru, kde může být najednou až 22.000 litrů piva. Dnes tam je 4000 litrů v tancích a stejný objem ve spilce. Ochutnat budou moci zájemci klasický ležák, svrchně kvašené pivo typu IPA a Ale. "Máme jedenáctku světlou, dvanáctku polotmavou, dovařená je třináctka tmavý ležák a ještě třináctka svrchně kvašená IPA," řekl Trčka.

Wi-fi na zahradě nebude, ale nikoliv kvůli diskusi o podmínkách provozu zahrádek. "Nemáme ji zapnutou, protože si myslíme, že lidé se mají přijít bavit, a ne koukat do mobilu," vysvětlil Trčka. "Ale jinak mi ta debata přijde úplně mimo. Gastro provozy nejsou výkrmnou, prostor, kvalitní pivo a jídlo tvoří dohromady zážitek z místa. Velice dobře to při otevření fungovalo a věřím, že zase bude. Lidstvo je postaveno na scházení se," uvedl Trčka.

Pomoc od státu čerpal minipivovar z vládního programu Antivirus na mzdy zaměstnanců. Těch je aktuálně 15 a přibývat jich bude s rozšiřováním provozu. V plánu jsou přenosy sportovních utkání na zahradě, festivalová produkce a do budoucna pražírna kávy vedle objektu navrženém architektonickým studiem ADR, které získalo řadu domácích a zahraničních ocenění.


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 10:24