Agris.cz - agrární portál

Výrobci brambůrků Bohemia Chips loni stoupl zisk o 39 procent na 84,6 milionu Kč

4. 6. 2021 | ČTK

Výrobci brambůrků Bohemia Chips, firmě Intersnack, loni meziročně vzrostl obrat o 13,8 procenta na 1,79 miliardy korun. Zisk se zvýšil o 39 procent na 84,6 milionu korun, uvedla společnost ve své výroční zprávě umístěné do Sbírky listin. Většina výnosů byla z tuzemských obchodů, v zahraničí se jich uskutečnilo za 410 milionů Kč.

Firmě loni v listopadu vyhořel v Choustníku sklad brambor a hotových výrobků. Podle zprávy nedošlo ke zraněním, ale došlo ke škodě na majetku za 7,2 milionu Kč. Statik konstatoval, že je budova poškozená, firma se ji proto rozhodla zbourat a postaví nový sklad.

V letošním roce očekává vedení firmy růst na domácím trhu i mírné zvýšení exportu v důsledku zvýšené poptávky kvůli vládním koronavirovým restriktivním opatřením. Firma loni zaměstnávala 347 lidí, meziročně o osm více.

Intersnack prodává brambůrky, snacky, křupky, slané pečivo a oříšky pod značkami Bohemia, Canto, Pom-Bär a Chio. Má továrny v Choustníku a Hradci Králové. Loni zaměstnávala podle výročního dokumentu 347 lidí, meziročně o osm více.

Firma působí v ČR od roku 1993, výroba brambůrků začala v tehdejším Československu v roce 1982 pod zemědělským družstvem, tehdy se chipsy Bohemia poprvé objevily na agrosalonu Země živitelka.

"Naše mateřská společnost Intersnack Group se sídlem v Düsseldorfu je předním výrobcem drobných pochoutek - po celé Evropě má 16 dceřiných společností, 26 výrobních závodů a 6000 zaměstnanců," uvádí společnost na svém webu.

Konkurenční společnost PepsiCo, která vyrábí brambůrky Lay´s, koupila v ČR před několika lety firmu Karlovarské minerální vody. Výrobce brambůrků Petr Hobža Snack předloni dosáhl obratu 213,4 milionu korun, zisk firmy činil 13,7 milionu Kč, uvedla ve své výroční zprávě.

drh mha


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 19:35