Agris.cz - agrární portál

Pivovar Zubr nahradil výpadek hospod vyšším exportem i maloobchodem

9. 6. 2021 | ČTK

Podzimní a zimní vlna pandemie koronaviru nesnížila Pivovaru Zubr celkový výstav piva. Produkci pivovar v době zavřených restaurací udržel na obvyklé úrovni díky vyššímu exportu i maloobchodnímu prodeji piva v lahvích a plechovkách. "Nahradili jsme tak výrazný pokles prodeje sudového piva do restaurací, které byly od prosince uzavřeny, " řekl dnes ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček, podle kterého hospodaření pivovaru loni skončilo v zisku.

Pivovar Zubr ročně uvaří zhruba 255.000 hektolitrů piva, z toho 60 procent v předchozích letech směřovalo do sudů určených hlavně pro odběratele z restaurací. Kvůli zavřeným hospodám přišel přerovský pivovar loni a v prvním čtvrtletí letošního roku o odbyt sudového piva v hodnotě několika desítek milionů korun. "Propad prodeje sudového piva byl na podzim a v zimě značný. Na druhou stranu jsme ale výrazně zvýšili export a více našeho piva v lahvích a plechovkách se prodalo v obchodních řetězcích, takže se pokles prodeje sudového piva nakonec podařilo tímto způsobem nahradit," uvedl Pluháček.

Podíl exportu na celkovém výstavu Pivovaru Zubr loni vzrostl z 20 na 25 procent. "Velmi se nám daří zvyšovat prodej ve Švédsku, kde máme nového distributora," řekl Pluháček. Pivovar je obchodně úspěšný také na Slovensku, které je dlouhodobě pilířem jeho exportu. "Hodně teď vyvážíme i do Itálie, Vietnamu či Řecka. Chystáme se prezentovat naše piva na veletrhu v Číně. Export se vyvíjí slibně," podotkl Pluháček.

Pivovar Zubr loni díky vyššímu prodeji piva v plechovkách a lahvích nemusel propouštět. "Loňské hospodaření nakonec skončilo v kladných číslech. Letos se chceme vrátit k investicím, které jsme kvůli epidemii museli odložit. Po letní sezóně plánujeme spustit investiční akce v hodnotě několika milionů korun," řekl Pluháček.

Pivovar Zubr v létě plánuje uspořádat ve svém areálu hudební festival. "Loni a letos jsme kvůli epidemii koronaviru museli zrušit náš tradiční Zubrfest a oslavy založení pivovaru. Pokud to pravidla umožní, tak chceme v srpnu uspořádat letní festival. Doufáme, že vláda pravidla pro venkovní akce zveřejní s dostatečným předstihem a budeme se moci včas pustit do jeho přípravy" dodal Pluháček.

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla zhruba o sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí.

Petr Běhal 


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 08:31