Agris.cz - agrární portál

Austrálie se rozhodla podat u WTO stížnost na čínská cla na australská vína

21. 6. 2021 | ČTK

Austrálie se rozhodla podat u Světové obchodní organizace (WTO) oficiální stížnost na čínská cla na dovoz australských vín. Oznámila to dnes australská vláda, která tak stupňuje obchodní spory s Pekingem.

"Vláda bude i nadále důrazně bránit zájmy australských výrobců vína," řekl podle agentury Reuters australský ministr obchodu Dan Tehan na společné tiskové konferenci s ministrem zemědělství Davidem Littleproudem. Dodal nicméně, že Austrálie je navzdory stížnosti připravena s Čínou pracovat na vyřešení této záležitosti.

Čína koncem loňského listopadu na vína z Austrálie uvalila cla až 212 procent. Zdůvodnila to tím, že některá australská vína se v důsledku subvencí prodávají v Číně levněji než na domácím trhu. Austrálie však obvinění z dumpingu odmítla.

Australští vinaři ve čtyřměsíčním období od loňského prosince do letošního března vyvezli do Číny víno v hodnotě asi 12 milionů australských dolarů (méně než 200 milionů Kč), zatímco o rok dříve hodnota exportu ve stejných čtyřech měsících činila 325 milionů australských dolarů (přes pět miliard Kč).

Vztahy mezi Čínou a Austrálií se vloni zhoršily, když Austrálie vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování původu nového koronaviru, který byl poprvé zaznamenán v Číně. Peking na to reagoval zavedením cel na australské zboží, včetně vína a ječmene, a omezením dovozu čínského hovězího, uhlí a hroznů. Austrálie už loni podala u WTO stížnost kvůli clům na dovoz ječmene.


Zdroj: ČTK, 21. 6. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 17:28