Agris.cz - agrární portál

Zaměstnavatelé odmítají plány ČSSD na snižování počtů agenturních pracovníků

23. 6. 2021 | ČTK

Hospodářská komora, Agrární komora a Potravinářská komora ČR spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR odmítly návrh ČSSD na snižování počtů agenturních pracovníků v provozech. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) ukazuje na nepochopení trhu práce v ČR, uvedly ve společném prohlášení.

Ministerstvo práce se chystá předložit návrh novely o zaměstnanosti, podle které by agenturní zaměstnanci mohli ve firmě tvořit nejvýš deset procent pracovníků, uvedl v polovině června předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Maláčová chce normu prosadit ve Sněmovně do říjnových voleb. Podle šéfky resortu úprava přispěje ke zlepšení pracovních podmínek.

Podle komor a svazu je problém zaměstnavatelů ve skutečnosti v nedostatku pracovníků na některé pozice. "Zajištění pracovníků pro potravinářský průmysl prostřednictvím agentur práce je v současné době při nedostatku domácích pracovních sil nezbytné. Odpovědi na otázky, z jakého důvodu je třeba jejich počet omezit a proč zrovna na deset procent, jsme se nedozvěděli," uvedla prezidentka potravinářů Dana Večeřová. Podle ní je využívání agentur u potravinářských podniků rozšířenou praxí, jde například o pracovníky z Ukrajiny nebo z Moldavska. "V případě zavedení kvót na tyto pracovníky by došlo k totálnímu kolapsu výroby v mnoha odvětvích," dodaly komory.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala by chyběli lidé, kteří by se starali o zvířata, ale i sezónní pracovníci pomáhající při sklizni. "Ta je u některých komodit omezená na dny či týdny, došlo by tak k obrovským ztrátám kvůli nesklizeným plodinám, a tím i k dalšímu snížení soběstačnosti Česka u některých potravin. Na českém pracovním trhu se dlouhodobě nedaří sehnat dostatečné množství pracovníků jak do živočišné, tak i do rostlinné výroby, a to často i na odborné pozice," uvedl. Podle Večeřové by se zvětšila cesta pro dovoz méně kvalitních výrobků ze zahraničí, nebo by mohlo dojít k výpadku potravin na pultech.

Proti se vyslovil i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. "Návrh paní ministryně mi připomíná nebezpečný experiment, jak dlouho přežije dusící se pacient v případě, že mu kyslík přiškrtíme ještě více. Opravdu bych moc přivítal, kdyby každý člen vlády jednal v souladu s reálným zájmem českých občanů, a ne na základě toho, co může znít dobře v předvolebním období," uzavřel.

Agentury byly v minulosti terčem kritiky kvůli nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám. Pravidla jejich fungování v roce 2017 zpřísnila tehdejší novela o zaměstnanosti. Zavedla pro agentury povinnou kauci 500.000 korun. Stanovila také, že agenturní pracovníci musejí mít stejné podmínky a odměnu jako kmenoví zaměstnanci. Agentury nemohou navíc zprostředkovávat dočasnou práci v určitých profesích. "Čísla ukazují, že se v tom agentury práce zase naučily chodit, že jich vzniklo zase obrovské množství. Vysávají obrovské množství lidí z českého trhu práce," argumentovala pro zavedení kvóty dříve ministryně. Podotkla, že agenturní zaměstnávání by mělo být dočasné například v době, kdy má podnik hodně zakázek.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 22:57