Agris.cz - agrární portál

Kosteleckým uzeninám loni stouply tržby na 6,05 mld. Kč, zisk klesl na 60,5 mil.

23. 6. 2021 | ČTK

Firmě Kostelecké uzeniny, hlavnímu českému zpracovateli masa, loni meziročně stouply tržby zhruba o pět procent na 6,05 miliardy korun. Čistý zisk společnosti ale klesl téměř o deset procent asi na 60,5 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy ve Sbírce listin, na jejíž zveřejnění dnes upozornil server Ekonomický deník. Kostelecké uzeniny patří do holdingu Agrofert, který dříve vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO). V roce 2017 ale vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem do svěřenských fondů.

Naprostá většina tržeb Kosteleckých uzenin pochází z domácího trhu. Loni jen přibližně 15 procent tržeb tvořil export, hlavně na Slovensko. Domácí tržby loni firmě meziročně stouply o 3,6 procenta a tržby z vývozu o 15,7 procenta. Průměrný počet zaměstnanců za rok 2020 činil 1328 lidí, a byl tak o několik desítek vyšší než předchozí rok. Firma ve zprávě uvedla, že pandemie nemoci covid-19 na účetní závěrku za loňský rok neměla významný dopad.

Kostelecké uzeniny ve výroční zprávě za rok 2020 zveřejnily také údaje o přijatých dotacích. Z Programu rozvoje venkova firma získala investiční dotaci 49,3 milionu korun a z podpory zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu 24,3 milionu.

Navíc má firma příslib poskytnutí dvou dotací ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), a to 75 milionů korun na optimalizaci bourání vepřového masa a inovace ve výrobě a dalších 70 milionů korun na inovaci technologie výroby pasterizovaných masných výrobků v obalu. Server Deník N zhruba před dvěma týdny uvedl, že firmy z holdingu Agrofert získaly loni více než miliardu korun z evropských dotací určených pro zemědělce a na rozvoj venkova, které v Česku zprostředkovává SZIF. Jde podle serveru o největší částku za dobu, kdy je premiérem Babiš.

Od 1. června platí zákon, podle kterého musí být v evidenci zapsáni skuteční majitelé firem. U Agrofertu je v evidenci jako majitel uveden Babiš. Agrofert zatím celkové výsledky holdingu za loňský rok nezveřejnil. V roce 2019 konsolidovaný zisk koncernu meziročně vzrostl téměř na trojnásobek, a to 4,48 miliardy korun. Konsolidované tržby tehdy stouply o 4,54 miliardy na 162 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 11:06