https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vytrhavani-borytu-na-palave-se-protahlo-pomohli-i-dobrovolnici-z-belgie-ci-litvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vytrhávání borytu na Pálavě se protáhlo, pomohli i dobrovolníci z Belgie či Litvy

25.6.2021 00:40 | MIKULOV (ČTK)
Letos se akce kvůli deštivému počasí v květnu protáhla, pokud se totiž boryt nevytrhl i s kořenem, rychle znovu obrazil.
Letos se akce kvůli deštivému počasí v květnu protáhla, pokud se totiž boryt nevytrhl i s kořenem, rychle znovu obrazil.
Vytrhávání zplanělého borytu v Chráněné krajinné oblasti Pálava se letos i kvůli deštivějšímu počasí v květnu protáhlo, poslední úsek dobrovolníci vytrhají v pátek. Rostlinu na Pálavě vytrhávají od začátku května, šlo o téměř stovku dobrovolníků nejen Česka, ale i z dalších zemí, a stovky hodin práce. ČTK to dnes za organizátory řekl Pavel Pechoušek. Rostlina je rozšířená asi na 23 hektarech chráněné oblasti, podle ekologů Pálavě výrazně škodí, protože vytlačuje cennou stepní flóru.
 

Boryt se používal při barvení tkanin, získávalo se z něj modré barvivo, takzvané nepravé indigo. Na Pálavě ale zplaněl a začal se nekontrolovaně šířit. Každoročně tak žlutě kvetoucí koberce vyraší zhruba na 23 hektarech. Rozšiřuje se především na jihovýchodně orientovaných bezlesých strmých svazích Děvína, kde vytlačuje například šalvěj etiopskou, pálavský klenot kosatec písečný nebo ozdobné kontinentální trávy kavyly. Na plochách s dominancí borytu neroste ze vzácných a ohrožených druhů téměř nic.

Dobrovolníci ho proto na jaře vytrhávají pravidelně od začátku května. Letos se v projektu LIFE SouthMoravia na místě vystřídala podle Pěchouška téměř stovka dobrovolníků, kteří tam odpracovali stovky hodin. Šlo o mladé lidi z Litvy, Lotyšska, Belgie, Portugalska, Itálie, Jižní Afriky, Ruska, Slovenska a samozřejmě České republiky. Svou práci dokončí v pátek. "Dotrháme malou plochu na předposlední louce u Soutěsky a pak ještě projdeme maximum z 23 hektarů plochy a dotrháme rostliny, které stihly po prvním utržení znovu obrazit, nasadit květy a následně plody. Tento zásah pomůže oslabit populaci borytu pro roky příští," uvedl Igor Forgáč z organizace Junák Kaprálův mlýn, který dobrovolnickou práci organizuje.

Letos se akce kvůli deštivému počasí v květnu protáhla, pokud se totiž boryt nevytrhl i s kořenem, rychle znovu obrazil. Kvůli chladnu pak ale vykvétal později. Dobrovolníky počasí navíc několikrát zaskočilo, kdy vyrazili na vícedenní akci, ale některé dny bylo tak deštivo, že se trhat nedalo. "Do toho nás dost omezovala vládní proticovidová opatření, kdy jsme sice měli dohodnutou dobrovolnickou pomoc od větších skupinek, ale nemohli jsme ji realizovat, neboť nebylo povoleno shromažďování. Museli jsme tak většinu práce vykonávat sami a bylo to dost náročné," uvedl Forgáč.

Zbavit se borytu není jednoduché, je třeba rostlinu po rostlině vytrhat. A aby byla likvidace úspěšná, je nutné ji opakovat několik let po sobě. Na jaře, než semena rostliny dozrají, se tak u Děvína scházejí dobrovolníci každoročně, kvetoucí boryt i s kořeny vytrhávají.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist