Oblíbené pochoutky skladatele Janáčka nabízejí brněnské kavárny

Události v regionech: Cukráři pečou podle deníků Janáčkovy hospodyně (zdroj: ČT24)

Poznávat skladatele Leoše Janáčka nejen prostřednictvím hudby, ale také skrz jeho chuťové buňky, umožňuje projekt Léto s Janáčkem. Brněnské cukrárny a kavárny nabízejí k ochutnání jeho oblíbené sladkosti, k dostání je i kniha s recepty, podle kterých vařila jeho kuchařka.

Miloval sladkosti a maso, ošklíbal se nad špenátem, poznamenala si o Leoši Janáčkovi jeho kuchařka Marie Stejskalová. Její zápisky vydalo brněnské Turistické informační centrum knižně včetně receptů, ilustracemi je opatřila výtvarnice Vendula Chalánková. Některé z nich jsou teď k vidění i v Památníku Leoše Janáčka.

„Má tam hrozně hezké postřehy ze života. Píše: My tři jsme se postili, ale Janáček ne, chtěl maso a říkal, že se dost napostil ve fundaci,“ přiblížila výtvarnice. Některá jídla návštěvníci uvidí i umělecky ztvárněná. Na zdech třeba visí dorty inspirované kuchařčinými recepty, ve vitríně je vystavený hovězí vývar s kroupami tak, jak se podával u Janáčků. Aby vydržel, vyrobila ho výtvarnice z pryskyřice a korálků.

Janáčkovy oblíbené recepty doplňují ilustrace Venduly Chalánkové
Zdroj: TIC Brno

Podle receptů Janáčkovy hospodyně napekly cukráři

Janáčkovy oblíbené dezerty, tentokrát už ze skutečných surovin, nabízejí některé brněnské cukrárny a kavárny. Lidé tu můžou ochutnat šípkové cukroví, koblížky nebo čokoládový dort. „Korpus jsme neupravovali vůbec, zůstal v původní verzi. Upravoval se jenom krém, tam jsme přidali čokoládu a navíc jsme přidali ještě meruňky, aby něco rozbilo to úplně sladkou chuť,“ popsala cukrářka Kristýna Kovářová.

„Není to klasická kremrole, ta je z listového těsta a plní se bílkovým krémem. Tohle jsou trubičky, je to něco jako linecké těsto, nepoužívá se do toho vůbec cukr, sladí se to náplní,“ přiblížil další nabídku cukrář Vit Martinák.

Podle Mářiny kuchařky pekly některé podniky už loni na podzim během festivalu Janáček Brno. „Zájem byl velký, od hostů i od jednotlivých podniků, proto v tom projektu pokračujeme i letos. Chtěli bychom opět i příští rok v rámci festivalu,“ řekla mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.

Rovněž samotná Mářina kuchařka slaví úspěch, za necelý rok se prodalo víc než patnáct set výtisků.