Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice, která vyrábí ovocné nápoje, loni zvýšila zisk na 74,6 milionu Kč

23. 7. 2021 | ČTK

Společnosti Linea Nivnice, která vyrábí ovocné nápoje, loni meziročně vzrostl zisk po zdanění zhruba o 13,1 milionu korun téměř na 74,6 milionu korun. Za prodej výrobků, služeb a zboží utržila asi 959,4 milionu korun, v roce 2019 to bylo přes 965,9 milionu korun. Vyplývá to z účetní závěrky firmy, která je součástí výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Loňské hospodářské výsledky se podle představenstva podniku řadí k nejlepším v jeho historii. "Zúročili jsme stále příznivé ceny vstupů, zejména cukru a jablečného koncentrátu," uvedl management firmy. Vytvořené zdroje z let 2019 až 2020 podle něj společnost použila na vybudování chladicích skladovacích kapacit pro jablečný koncentrát a dovybavení výrobních zařízení nebo kapacit u dětských přesnídávek.

V loňském roce Linea Nivnice zaměstnávala v průměru 276 lidí, o dva více než v roce 2019. Důsledky celosvětové pandemie koronaviru pocítila především v říjnu a listopadu, kdy jí v pracovním procesu chybělo najednou až 40 lidí. "Požadavky trhu jsme však beze zbytku naplnili," uvedlo představenstvo.

Linea Nivnice patří k největším českým výrobcům ovocných šťáv, nápojů, ovocných vín, přesnídávek a sirupů. Velkou tradici má firma v produkci lihovin, první likér vyrobila v roce 1946. Drtivá většina celkových tržeb podniku připadá na český trh, kde společnost zásobuje i velké obchodní řetězce. Firma každoročně vyrobí přes 20 milionů litrů ovocných šťáv v kartonových obalech.

Pro letošek plánovalo vedení podniku dosažení výnosů za jednu miliardu korun a hospodářského výsledku před zdaněním ve výši 40 milionů korun. V období před hospodářskou krizí mezi lety 2009 až 2012 se firmě dařilo v ročních tržbách hranici jedné miliardy korun překonat.

Současná akciová společnost Linea Nivnice existuje od roku 1994. Firma vznikla privatizací státního podniku Linea, který byl dříve součástí Slováckých konzerváren Uherské Hradiště. Kromě mateřského podniku v Nivnici má společnost i dceřinou firmu na Slovensku.

chv dr


Zdroj: ČTK, 23. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 14:16