Agris.cz - agrární portál

Farmář: Sklizeň plodin na Litoměřicku se kvůli počasí posunula o 2 týdny

29. 7. 2021 | ČTK

Sklizeň karotek i dalších plodin, které pěstuje zemědělství v Hošťce na Litoměřicku, se kvůli jarním mrazům i deštivému létu posunula zhruba o dva týdny. Zemědělec Zdeněk Voldřich starší doufá, že nepřijde chladné počasí na přelomu září a října, kdy se bude sklízet poslední mrkev. Řekl to dnes ČTK.

Zelenina pěstovaná na hospodářství jde z pole rovnou k odběrateli. Podle Voldřicha staršího, který se o podnik dělí se svým synem, ji mohou mít zákazníci ještě v ten den, nebo druhý den ráno. Část odběratelů výpěstky prodává na farmářských trzích, mrkve jdou na tržnice i prostřednictvím několika velkoskladů

První karotky začíná zemědělec sít na přelomu března a dubna, letošní jaro bylo ale mimořádně chladné. "Letos je to všechno o 14 dnů až tři týdny zpožděné, je jedno, jestli je to karotka, ředkvička, je to minimálně o 14 dnů opožděné," uvedl Voldřich. Hospodaří zhruba na 70 hektarech orné půdy, mrkev má zhruba na 12 hektarech. Setí karotek se opakuje každých 14 dní, její vegetační doba je 90 dnů.

Sucho, které poslední roky panovalo v České republice se dotklo i hospodaření Voldřicha, který musel vsadit na závlahu. Podle něj se množství spotřebované vody odrazilo na konečné ceně produktů, výraznější problémy řešit nemusel. "Z ministerstva zemědělství byly i programy na vybudování nebo na obnovu závlahových systémů," uvedl zemědělec a dodal, že díky pravidelnému orání půdy nemá problémy ani s přemnoženými hraboši.

V Česku je evidováno více než 400 pěstitelů zeleniny. Největší plochu na tuzemských polích se zeleninou zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ zvýšily z 10.960 hektarů v roce 2019 na 11.326 hektarů. Tržní produkce zeleniny mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 tun v roce 2019.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:32