Agris.cz - agrární portál

Zisk pivovaru AB InBev ve čtvrtletí stoupl o 42 procent

30. 7. 2021 | ČTK

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev se ve druhém čtvrtletí zotavil z dopadů pandemie covidu-19. Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) a bez mimořádných položek stoupl o 42 procent na 4,85 miliardy USD (přes jeden bilion Kč). Kvůli vyšším nákladům na suroviny a marketing však výsledky zaostaly za očekáváním, oznámila dnes společnost.

Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů a akvizic a prodejů EBITDA stoupl o 31 procent. Analytici však čekali jeho zvýšení o 35 procent. Tržby stouply o 28 procent na 13,5 miliardy USD.

Pivovar zaznamenal nižší očištěný zisk na dvou hlavních trzích, v USA a Brazílii. Mohl za to růst nákladů na distribuci a cen plechovek.

AB InBev zatím ponechal v platnosti prognózu na letošní rok. EBITDA se má zvýšit o osm až 12 procent a tržby mají růst ještě rychleji, napsaly agentury DPA a Reuters.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. V roce 2016 skupina koupila zhruba za 100 miliard dolarů svého největšího rivala SABMiller.

Mezi značky skupiny AB InBev patří například Budweiser, Beck's, Corona či Stella Artois. V České republice firma vlastní českobudějovický pivovar Samson.

Výsledky však nepotěšily investory, kteří se obávají toho, že růst nákladů na suroviny by mohl ohrozit plánované snížení dluhu skupiny. Akcie firmy proto klesají. Loni akcie ztratily pětinu hodnoty a nižší jsou i od počátku letošního roku. Od převzetí konkurenční společnosti SAB Miller pak cena akcií klesla o více než polovinu. To se odrazilo také v propadu firmy v žebříčku nejhodnotnějších firem eurozóny. V době převzetí byl pivovar jedničkou v eurozóně s tržní kapitalizací více než 230 miliard eur (5,9 bilionu Kč). Nyní je společnost v první desítce.


Zdroj: ČTK, 30. 7. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:07