Agris.cz - agrární portál

Reuters: Egyptskou mangovou úrodu tvrdě poznamenala vedra

2. 8. 2021 | ČTK

Sady s mangovníky v egyptské provincii Ismáílija se běžně v červenci hemží sběrači. Nečekaná vlna veder však většinu letošní sklizně zničila, což poškozuje živobytí tamních zemědělců. Napsala o tom agentura Reuters.

Letošní úroda činí jen zlomek z normálních let, posteskl si farmář Ádil Dahšán oblečený v bílé džalábíje (tradiční volný oděv sahající ke kotníkům) se skvrnami od mangové šťávy.

Provincii Ismáílíja začátkem zimy zachvátila nečekaná vlna veder, což se opakovalo také v březnu. Na úrodě se tak podepsalo střídání horkých dnů a chladných nocí.

"V noci není teplo, je zima... to ovlivňuje růst květů a ovoce, říká Dahšán. Profesor environmentalistiky a zemědělství na káhirské univerzitě Ajn Šams, Ajman abú Hadíd, nepravidelné teploty připisuje globálním změnám klimatu.

Prudká fluktuace teplot, zvýšená vlhkost vzduchu a choroba, jež napadá mangovníky a prospívají jí horka, egyptskou produkci manga podle Hadída, který je bývalým ministrem zemědělství, letos snížily o 50 až 80 procent.

Farmář Jásir Dahšán pod skoro holým mangovníkem stáhl jednu z větví. Dříve zdravé zelené listy zahalil popelavý povlak, který rostlině blokuje přísun slunečního světla.

Dahšán, jehož sady byly silně zasaženy škůdci, řekl, že obyvatelé Ismaílíji, kteří se živí pěstováním manga, přišli o práci, jelikož se situace podepsala i na dalších zemědělských aktivitách. "Jak vidíte, manga nejsou," poznamenal. "Kdyby byla sklizeň dobrá, viděli byste, jak zde lidé tvrdě pracují, sbírají manga, dávají je do přepravek a nakládají do aut," dodal.

Mango je v Egyptě oblíbenou letní pochoutkou. Plody zabarvené od zelené přes žlutou až do červené běžně plní stánky ovocnářů a prodavačů šťáv v ulicích hlavního města Káhiry. Letošní slabá úroda se ale podepsala na ceně manga, což trápí prodavače i zákazníky.

Íd abú Alí, který v Ismáílíji vlastní stánek s ovocem, řekl, že letos za týden prodá tolik manga, co by v jiných letech prodal za tři nebo čtyři dny. "Kilogram manga kdysi stál dvacet egyptských liber (27 Kč), nyní je to 30 až 35 (41- 48 Kč) a lidé nejsou ochotni za to tolik zaplatit," dodal.


Zdroj: ČTK, 2. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:50