Agris.cz - agrární portál

Pivovar Heineken zdvojnásobil provozní zisk, varuje ale před růstem nákladů

2. 8. 2021 | ČTK

Nizozemský pivovar Heineken za šest měsíců letošního roku zvýšil provozní zisk bez mimořádných nákladů o 109 procent na 1,63 miliardy eur (41,6 miliardy Kč). Společnost ale v dnešním sdělení také varovala před slabším vývojem ve zbývající části roku. Zdůvodnila to růstem nákladů, které snižují ziskovou marži, a pokračující pandemií na důležitých trzích.

Analytici očekávali v průměru zisk 1,22 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 7,3 procenta na 11,97 miliardy eur (305,1 miliardy Kč). Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů a nových akvizic a prodejů stouply o 13,1 procenta.

Generální ředitel Dolf van den Brink uvedl, že společnost je s výsledky za první pololetí spokojena. Upozornil však, že Heineken musí postupovat opatrně a že výsledky za celý rok zřejmě ještě zůstanou pod úrovní před pandemií. Největší dopady na důležité trhy v Africe a v Asii bude mít pandemie nemoci covid-19. Výsledky ve druhé polovině roku také negativně ovlivní růst cen komodit.

Firma dříve očekávala, že podmínky na trhu by se ve druhé polovině letošního roku měly zlepšit, a to v závislosti na růstu počtu očkovaných, uvedla agentura Reuters.

Heineken je druhý největší pivovar na světě, vlastní více než 300 značek, mimo stejnojmenné Heineken také například Tiger a Sol. V České republice Heinekenu patří pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.


Zdroj: ČTK, 2. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:24