Agris.cz - agrární portál

V zemědělské sbírce na pomoc postiženým tornádem se vybralo 4,7 milionu korun

3. 8. 2021 | ČTK

Do zemědělské sbírky na pomoc obyvatelům jižní Moravy zasaženým tornádem přispělo 162 dárců, vynesla tak zhruba 4,7 milionu korun. Dnes o tom informovala za organizátory Agrární komora ČR v tiskové zprávě. Peníze se předají pěti obcím, které byly koncem června nejvíce zasaženy. Jde o Lužice, Mikulčice, Moravskou Novou Ves, Hrušky a Hodonín.

"Je nám moc líto, co se na jižní Moravě stalo, a věříme, že vybrané peníze pomohou rodinám, které utrpěly při této tragické přírodní události fatální škody na majetku," uvedl prezident komory Jan Doležal.

Podle komory dosahují škody v některých zemědělských podnicích až stovek milionů korun. "Živelní pohroma jim poničila zemědělské i administrativní budovy, stroje či stáje pro zvířata, v nichž přišly o život desítky hospodářských zvířat," uvedla organizace.

Komora dohromady se Zemědělským svazem ČR organizují ještě další sbírku na pomoc Podbořansku v Ústeckém kraji, které také zasáhla na konci června živelní pohroma. Vybírání peněz skončí 19. srpna.

Bouře s tornádem letos 24. června zasáhla především Břeclavsko a Hodonínsko. Ministerstvo pro místní rozvoj k 23. červenci odhaduje náklady na obnovu majetku v Jihomoravském kraji na 5,3 miliardy korun. Dále se ale zjišťují škody na majetku podnikatelů, včetně těch v zemědělství. Suma se tak bude ještě měnit. Ve stejný den zasáhla bouře také obce Stebno a Blatno na Lounsku, kde způsobila milionové škody. Poničené tam jsou zejména hospodářské budovy.


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:13