Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 3.8. 2021

4. 8. 2021 | Agris

Entomologové odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Pomoci může i veřejnost

Vědci z České zemědělské univerzity odstartovali projekt na záchranu okáče metlicového. Kriticky ohrožený druh motýla u nás přežívá už jen ve dvou regionech. Do jednoho z nich patří Prokopské údolí v Praze. Entomologové se tamní populaci snaží co nejpodrobněji zmapovat, pomoct může i veřejnost.

Vědci vložili do rýže lidský gen, její výnosy to zvýšilo o 50 procent. Navíc je odolnější vůči suchu

Vědcům se podařilo vylepšit rýži a brambory vložením lidského genu. Ten rostlinám pomáhá v tom, aby nepřestávaly růst, díky čemuž mají výrazně vyšší výnosy. Experti očekávají, že jejich technologie bude využitelná pro široké spektrum plodin.

Ústav: Přemnožená zvěř zničí šestinu obnovovaných stromků

Zvěř v ČR zničí v průměru šestinu stromů už při obnově lesa. Ztráta přírůstu o zhruba čtvrtinu je u dvou třetin druhů dřevin, uvedl dnes v tiskové zprávě Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem. Samotný okus zlikvidoval desetinu stromů.

V zemědělské sbírce na pomoc postiženým tornádem se vybralo 4,7 milionu korun

Do zemědělské sbírky na pomoc obyvatelům jižní Moravy zasaženým tornádem přispělo 162 dárců, vynesla tak zhruba 4,7 milionu korun. Dnes o tom informovala za organizátory Agrární komora ČR v tiskové zprávě. Peníze se předají pěti obcím, které byly koncem června nejvíce zasaženy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 4. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 17:36