Agris.cz - agrární portál

Prezident Zeman podepsal novelu zákona o hnojivech, upravuje jejich evidenci

4. 8. 2021 | ČTK

Farmáři budou muset vést od příštího roku evidenci hnojiv i výnosů sklizených hlavních a vedlejších plodin. Pokud hospodaří na více než 20 hektarech, budou muset evidenci vést v elektronické podobě. Novelu zákona o hnojivech, která tuto novinku zavádí, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Zemědělcům by změna zákona mohla ulevit od administrativy.

Údaje z jednotné elektronické evidence budou mít k dispozici Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní zemědělský a intervenční fond a Český statistický úřad. Podle vlády se tak kontroly zefektivní a zpřesní, protože odpadne přepisování papírových evidencí nebo zpracování dosavadních různých elektronických forem evidence, které už používají čtyři pětiny zemědělců.

Zemědělci po zavedení jednotné elektronické evidence hnojení už nebudou muset odevzdávat výkazy o spotřebě hnojiv, což odbourá jednu z jejich byrokratických povinností. Novela také ukládá Státnímu pozemkovému úřadu zajistit výstavbu státních závlahových a protierozních staveb a zařízení. Platný zákon umožňuje úřadu pouze s těmito stavbami a zařízeními hospodařit.

Novela vychází z nového unijního nařízení a má upravit seznam přípravků používaných ke hnojení. Norma zavádí pojem "rostlinný biostimulant", který nahrazuje pojem "pomocné rostlinné přípravky". Rostlinný biostimulant je výrobek, jehož funkcí je stimulovat vyživovací procesy rostliny za účelem zlepšení jedné nebo více z jejích charakteristik.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:47