Agris.cz - agrární portál

Pálenice na jihu Moravy zahajují letos sezónu se zpožděním dvou týdnů

6. 8. 2021 | ČTK

Letošní sezóna je v palírnách na jihu Moravy začíná letos asi o dva týdny později než je obvyklé. Meruňkový kvas zatím ještě zraje, zatím se pálí hlavně třešňovice, která se ale drží spíš na okraji zájmu. ČTK to řekli oslovení zástupci pěstitelských pálenic.

"Pálenici jsme otevřeli, letos má ale všechno dva týdny zpoždění. Předpokládám, že s meruňkami začneme od příštího týdne, ty budou nějakou dobu dominovat," poznamenal Oldřich Sedlář z pěstitelské palírny Svatý Urban v Syrovicích na Brněnsku.

V současnosti jsou kapacity pálenic většinou volné, pálí se zatím hlavně třešně, meruňkový kvas dozrává. "Třešňovice je spíš okrajová záležitost. Podobné je to s rynglemi nebo se špendlíky," dodal Sedlář.

Dvoutýdenní zpoždění potvrzuje i Jan Dostál z Lihovaru a palírny v Heršpicích na Brněnsku. "Třešně se pálí málo. A meruňky zatím většina lidí teprve sbírá, kvas potřebuje čtyři až pět týdnů. Ale meruněk tady v okolí bude asi méně než jindy, byla tady zima," předpokládá Dostál.

Pálení meruňkového kvasu na meruňkovici bude palírny zaměstnávat po většinu září, nejvíc práce budou mít pravděpodobně na přelomu srpna a září. Po meruňkách přijdou na řadu jablka a nakonec švestky. Kvůli nižším teplotám na podzim kvasí švestky pomalu a často se tak jejich pálení posouvá do zimních měsíců.


Zdroj: ČTK, 6. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:42