Agris.cz - agrární portál

Značku Regionální potravina ve Zlínském kraji má jehněčí klobása i zmrzlina

6. 8. 2021 | ČTK

Jehněčí klobása z Farmy Rudimov, Trnavský chléb "Podpažák" nebo jahodová kozí jogurtová zmrzlina z farmy Zerlina jsou mezi devíti výrobky, které letos ve Zlínském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Vyplývá to z nominací hodnotitelské komise, jež vybírala vítěze soutěže. ČTK to dnes oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno 35 výrobců se 154 výrobky.

"I přes skutečnost, že jsme letos koordinovali soutěž ve Zlínském kraji poprvé, přihlásilo se velké množství výrobků, dokonce více než v minulých letech. Je zde i značné množství zcela nových výrobců, kterým se také podařilo vyhrát. Z devíti vítězných výrobků jich bylo šest," uvedl koordinátor Regionální potraviny Zlínského kraje Lukáš Vacek.

V kategorii masných tepelně opracovaných výrobků získala ocenění Jehněčí klobása Farmy Rudimov. Mezi masnými výrobky trvanlivými, tepelně neopracovanými, konzervami a polokonzervami uspěl Divočák ve vlastní šťávě firmy Venison.cz. V kategorii sýrů získal ocenění Sýr z farmy Italia společnosti FARMA-ZPZ, v kategorii ostatních mléčných výrobků Mléčný karamel od Dany Přistoupilové z Malé Bystřice, v kategorii pekařských výrobků Trnavský chléb "Podpažák" Pivovaru Vraník. Mezi cukrářskými výrobky uspěl Vanilkový dortík se sušenkou z Rožnovských pivních lázní, mezi nápoji Bio jablko jadernička od Marka Šenkeříka z Valašských Klobouk. V kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě zabodovaly bio sušené moruše Radka Přikryla ze Strání a v kategorii ostatní bio jahodová kozí jogurtová zmrzlina.

Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Zelená pečeť na obalu zaručuje, že potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Oceněný výrobek má právo užívat značku Regionální potravina na svém obalu čtyři roky. V současné době je oceněno 407 produktů od 312 výrobců.


Zdroj: ČTK, 6. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:19