Agris.cz - agrární portál

Nepravidelné deště a sucho ohrožují pěstování kakaových bobů v Kamerunu

11. 8. 2021 | ČTK

Změny počasí zapříčiněné globálním oteplováním ohrožují pěstování kakaových bobů v Kamerunu. To je pro třetího největšího producenta této plodiny v Africe velký problém. Vývoz kakaa tvořil v roce 2019 přes 15 procent všech příjmů z exportu a životně na něm závisí řada drobných farmářů, napsala agentura Reuters.

Výdělky z pěstování kakaa stačily rodině farmáře Richarda Ambassa Mbassiga na pořízení všeho potřebného více než šest desítek let. Jeho kakaovníky nedávno uschly kvůli nepravidelným dešťům a delším obdobím sucha. Sedmasedmdesátiletý farmář nyní sotva naplní jeden padesátikilový pytel. Dříve jich obvykle naplnil osm. Mbassiga, jehož děti díky penězům z farmaření vystudovaly, má nyní problém nakoupit základní potřeby.

"Všechny uschlo. Tohle byla kdysi ukázková plantáž, ale kvůli suchu jsem přišel o tři hektary. Jak teď budu se svou rodinou žít?" tázal se farmář.

Janvier Atangana, který pěstoval kakao ve stejném regionu jako Mbassiga, se kvůli klimatické změně přeorientoval na rajčata. "Pokud se kakau nedaří, musím si najít jinou plodinu. Musím své děti poslat do školy a postarat se o rodinu. Život je těžký," prohlásil muž.

Kamerunu se nedaří dosáhnout svého dlouhodobého cíle zvýšení produkce kakaa na více než 300.000 tun ročně, uvedl Raymond Adengoyo, který vede národní studii dopadů klimatických změn na pěstování hlavní suroviny pro výrobu čokolády.

"Zápasíme s tím, abychom vyprodukovali 250.000 tun. Normálně se na jednom dobře obhospodařovaném hektaru vyprodukuje tuna kakaa, ale farmáři stěží vypěstují 500 kilogramů," dodal Adengoyo.

Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) při OSN ve zprávě z roku 2014 uvedl, že pokud i nadále porostou emise oxidu uhličitého, dojde ke zničení ekonomik spoléhajících se na produkci této plodiny. Kakaovníkům se daří ve vlhkých, rovníkových oblastech, kde se střídá sluneční svit se silnými dešti. Ze zemí západní a střední Afriky pochází až 70 procent všech kakaových bobů.

V poslední, v pondělí zveřejněné zprávě IPCC vědci uvedli, že region do budoucna zažije při oteplení o 2 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni ještě četnější a intenzivnější sucha. Ke spuštění nevratných změn po celém světě dojde už při zvýšení teploty o 1,5 stupně Celsia, kterou lidstvo možná překoná už ve 30. letech tohoto století.

Zemědělci se budou muset přizpůsobit změnám počasí. Například tím, že začnou pěstovat v družstvech, aby snížili náklady. "Individuální pěstování kakaa nemůže dál dlouhodobě přežít," předpověděl Adengoyo.

ban lep


Zdroj: ČTK, 11. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 04:51