Agris.cz - agrární portál

Stát pokračuje s akcí Poznej svého farmáře, první akce je dnes v jižních Čechách

14. 8. 2021 | ČTK

Lidé se nakonec budou moci zúčastnit i letošního ročníku akcí na popularizaci zemědělství Poznej svého farmáře v regionech. Osmý ročník začíná právě dnes na statku v Horních Dvorcích v jižních Čechách, kde vyrábějí ovčí sýry a další potraviny z vlastního stáda. Celkem se letos do projektu zapojilo šest farem, z toho čtyři ekologické, informoval ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Ve druhé polovině května resort informoval, že letošní ročník bude značeně redukovaný, mělo jít pouze o prodej lokálních produktů na dvoře pražského Národního zemědělského muzea (NZM). "Ministerstvo zemědělství o uspořádání letošního ročníku rozhodlo v návaznosti na zlepšení epidemiologické situace a zejména příslušná rozvolnění, která se venkovních akcí týkají. Zájmem ministerstva je pokračovat v propagaci českého zemědělství, cílem je ukazovat a přiblížit jej široké veřejnosti," dodal nyní Bílý.

Kromě dnešní akce v jižních Čechách budou moci lidé za týden poznat Zlatou farmu na Olomoucku, Kurkovy bedýnky na Královéhradecku (4. září), Ekofarmu Bošina na Královéhradecku (11. září), Farmu Košík ve středních Čechách (19. září) a Biozeleninu Velehrad na Zlínsku (25. září). Projekt chce úřad také prezentovat na agrosalonu Země živitelka. Celý projekt bude letos stát dva miliony korun.

Ministerstvo přes pandemii uspořádalo i loňský ročník, redukovalo ale počet zapojených farem. V roce 2018 jich bylo 15, o rok později deset a loni sedm, osmá akce pak byla v NZM. Celkem na ně stát loni vyčlenil 1,5 milionu korun, předloni šlo o dva miliony Kč.

drh mha


Zdroj: ČTK, 14. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:15