Agris.cz - agrární portál

Úroda ovoce je na jižní Moravě zatím poměrně dobrá, chybí však pracovníci

17. 8. 2021 | ČTK

Jihomoravští ovocnáři mají za sebou sklizeň jahod, třešní, višní a meruněk. S ohledem na pozdější nástup jara nepoškodily jarní mrazy ovoce v květu v takovém rozsahu jako v posledních letech. Chladné a deštivé jaro však mělo negativní vliv na nedostatečné opylení především peckovin, ale také u jádrovin. Tento jev se projevil nestejnoměrně v závislosti na lokalitě i odrůdě. Stále více se pěstitelé ovoce potýkají s nedostatkem sezonních pracovních sil, sdělila dnes ČTK tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Zdeňka Klemšová.

Sklizeň jahod si ovocnáři pochvalovali. Chyběli však brigádníci a pěstitelé využívali především samosběr. "Pěstitelům způsobují velké problémy také trhovci, kteří prodávají dovozové jahody s nízkou kvalitou za nízkou cenu," uvedla Klemšová.

Na kvalitu třešní mají v době sklizní vliv srážky, kvůli kterým plody praskají. "Nejvíce pěstovaná odrůda třešní Kordia, o kterou je velký zájem, v letošním roce ovocnáře zklamala. Odrůdu poškodily mrazy v době květu, takže jí bylo méně. Se sklizní například odrůdy Regina byli pěstitelé spokojeni," uvedla tajemnice.

U meruněk zbývá sklidit pouze pozdní odrůdy. Podle Klemšové se jich letos urodilo dostatek, horší to však bylo s kvalitou, kterou na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku ovlivnilo poškození kroupami. Sklizeň poškozených meruněk tak byla nákladnější. O meruňky je velký zájem mezi spotřebiteli a někteří pěstitelé využívali samosběr. "Je to podobné s broskvemi, kde jsou poškozené od krup, musí se třídit. Broskvoňové sady ubývají z důvodu nízkého zájmu od obchodních řetězců, které prodávají broskve a meruňky pouze dovozové. Bývají však podtržené a nechutnají tak dobře," dodala Klemšová.

Poslední meruňky pozdních odrůd dnes dotrhali sadaři ve Starém Lískovci v Brně. "Obávali jsme se, protože jaro bylo chladné a nelétaly včely, ale nakonec jsme spokojeni a měli jsme nadprůměrnou úrodu. Loni nám všechno zmrzlo. Částečně sklízíme broskve, které pěstujeme v bio režimu. Trochu nás proto trápí hniloby, protože dost prší, ale i broskve jsou slušné. U nejpozdnějších odrůd očekáváme nadprůměrnou úrodu, pokud nás nepotkají kroupy," řekl sadař Karel Blaha.

Dostatek deště je naopak dobrý pro jablka. "Sklidili jsme již dvě letní odrůdy a úroda byla slušná. U podzimních a zimních jablek to co do množství vypadá na nadprůměr. Díky vodě také plody dorůstají do velkých průměrů, věřím, že i kvalita bude v pohodě. U jablek jsme moc spokojeni," dodal Blaha.

Sadař však potvrdil jiné problémy, které ovocnáře trápí. "O broskve mezi velkoodběrateli zájem není, ale na druhou stranu jsme s tím počítali a pěstujeme je jen na třech hektarech, aby se nám nehromadily. Co nejvíce našich výpěstků prodáváme v naší farmářské prodejně popřípadě jinde v Brně a blízkém okolí. Nedostatek pracovníků nám dělá velké potíže, a to nejen těch sezonních, ale i do stálého pracovního poměru. Proto třeba já právě teď sedím v traktoru, i když mám jiné povinnosti z hlediska vedení sadů," konstatoval sadař.

Klára Vašíčková kš


Zdroj: ČTK, 17. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:21