Agris.cz - agrární portál

Vinařem roku je Zámecké vinařství Bzenec

19. 8. 2021 | ČTK

Vinařem letošního roku se stalo Zámecké vinařství Bzenec. Výsledky soutěže dnes vyhlásili organizátoři na galavečeru v pražském Žofínském paláci. Loni se vinařství probojovalo mezi osm finalistů, kde bylo i v dřívějších letech. Stříbrnou příčku obsadil Mikrosvín Mikulov, bronzovým Vinařem roku je Vinařství Sonberk z Popic. Loňským vítězem se stal Milan Sůkal z Nového Poddvorova.

Bzenec a Mikulov jsou sesterské firmy. "Měl jsem takový sen, když jsem tu předloni stál a byli jsme první a třetí - měli jsme takovou představu, abychom byli jednou první a druzí. A to se nám podařilo," řekl ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

"Hurá, super," zvolali předtím zástupci stříbrného mikulovského vinařství po ohlášení výsledků. Podle obchodního ředitele firmy Davida Chrápka se firma snaží dělat víno bez kompromisů, ale s pokorou. "Snažíme se poslouchat přírodu, jít tomu naproti a dělat víno tak, aby to chutnalo zákazníkům a samozřejmě i nám, protože to víno pijeme," řekl při předávání.

Hlavní cenu pro menší producenty vyhrálo Rodinné vinařství Petr Skoupil, které v soutěži zvítězilo už v roce 2008. "Jsme hrozně rádi, že jsme získali postup do finále. Už a to, že jsme malé vinařství mezi takhle velkými producenty, je přednost," řekli zástupci firmy.

Vítěze z devíti finalistů vybrala finálová porota světově uznávaných hodnotitelů vína, mezi nimi i držitel titulu Master of Wine John Umberto Salvi. Letošního ročníku se zúčastnilo 51 českých a moravských vinařů, kteří do soutěže přihlásili 496 vzorků, podobně jako loni. Ještě předloni se hodnotilo kolem 700 vzorků.

"Je neuvěřitelné, jak se kvalita našich vín posouvá směrem vzhůru! Když jsme tuto soutěž před 19 lety zakládali, zahraniční hodnotitelé neváhali naše vína ocenit 70 body ze sta ! A dnes ? Bodové hodnocení často překračuje hranici 90 bodů – to je světová extra třída," uvedl šéf organizačního výboru soutěže Petr Marek. Podle něj pak byli letošní finalisté ohledně bodového srovnání v podobné kvalitě. "Rozdíly letošního ročníku, tak byly opravdu minimální, hrály tam desetiny až setiny bodu," řekl.

Národním Šampionem bílých vín pak bylo vyhlášené Rulandské bílé výběr z hroznů 2017 z Nového vinařství (Drnholec). Ocenění Šampiona červených vín pro letošní rok obhájil Pavel Binder z Rakvic s Rulandským modrým výběr z hroznů 2018.

Cenu Vinařské asociace ČR za přínos českému a moravskému vinařství pak získal jako první sommelier viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák. Celý večer doprovázela hudbou kapela Fleret.

V ČR se předává více ocenění, například Svaz vinařů ČR každoročně vyhlašuje soutěž Vinařství roku, které naposledy vyhrál dnes vyhlášený bronzový vinař Sonberk. Ten v soutěži Vinařsví roku zároveň zvítězil i v kategorii středně velkých vinařství s produkcí od 50.000 do 250.000 litrů za rok.

Finalisté letošního ročníku

Vinařství Mikrosvín Mikulov
Ing. Miroslav Volařík
ZD Němčičky
Znovín Znojmo
Sonberk
Zámecké vinařství Bzenec
Rodinné vinařství Petr Skoupil
Vinařství THAYA
Vinselekt Miloše Michlovského z Rakvic

 

drh mal

 

 

 


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2021





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 04:06